In Groot-Brittannië is het aantal mensen met overgewicht of obesitas 2 keer zo groot als het aantal mensen dat rookt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Cancer Research UK. De Britse stichting pleit voor een onmiddellijke overheidsaanpak om het aantal te zware Britten terug te dringen.

Groot-Brittannië telt 13,4 miljoen niet-rokende volwassenen met overgewicht en 6,3 miljoen rokende volwassen met een gezond gewicht. Overgewicht zou ten opzichte van roken jaarlijks ook nog eens 1.900 meer gevallen van darmkanker veroorzaken. Dat geldt ook voor nierkanker (1.400 meer gevallen), eierstokkanker (460) en leverkanker (180).

Om het verband tussen overgewicht en kanker aan de kaak te stellen, lanceert Cancer Research UK deze week een landelijke campagne. De boodschap van de campagne is onder meer dat extra lichaamsvet signalen afgeeft waardoor cellen zich vaker gaan delen. Op lange termijn kan dat het risico op kanker verhogen.

“Er is geen magisch recept om obesitas in één klap te verminderen, maar de enorme daling in het aantal rokenden door de jaren heen – mede dankzij reclame- en milieuverboden – laat zien dat overheidsingrepen werken,” zegt Linda Bauld, Cancer Research UK’s preventiedeskundige.
Door zelf gezonder te gaan leven kunnen Britten wekelijks 2.500 nieuwe kankergevallen voorkomen, meldde de stichting eerder.
Obese people outnumber smokers two to one
  • Deel
Druk af