In de Ondertussen van donderdag 23 april vallen mij deze berichten op:

- met een postzegeltuintje voor een jaar aan voedsel verbouwen? Het kan. De Australische Kat Lavers haalde 428 kilo aan kruiden, groenten, fruit en eieren uit de eigen, 100 vierkante meter grote, achtertuin, midden in Melbourne (hetkanwel). Het succes van de tuin ligt in het zorgvuldige ontwerp ervan. Het kostte even tijd om de efficiënte groentetuin te ontwerpen. Inmiddels weten dankzij een uitgebreid script Kat en haar partner precies waar en wanneer ze hun gewassen moeten planten. Helemaal zelfvoorzienend zijn de twee niet. Bloem, olie en zuivel halen ze gewoon bij een boerderij in de buurt. Ook de mest komt natuurlijk ergens anders vandaan.

- anderhalve meter afstand houden is 'idioot, onbetaalbaar en niet efficiënt', zegt Michael O'Leary, de uitgesproken directeur van de Ierse low cost vliegmaatschappij Ryanair, in De Standaard. Vóór de coronacrisis was Ryanair er vooral mee bezig om vanwege de goedkoopte zoveel mogelijk mensen in een vliegtuig te proppen. Bij wijze van spreken had je er voor je eigen knieën al geen plaats. Maar of Ryanair met de nieuwe regels rondom social distancing nog het luchtruim gaat kiezen, is de vraag. O'Leary wil dat de Ierse regering betaalt voor de lege tussenstoelen als die vanwege social distancing vrijgelaten moeten worden. "Of we vliegen niet".

- deze aprilmaand is het uitzonderlijk droog. Dat leidt in de natuur tot diverse problemen. Zo woedt in de Deurnese Peel 'de grootste natuurbrand' van de afgelopen 40 jaar (NOS) en deden zich deze maand in ons land in totaal al 11 natuurbranden voor (Trouw). In België waarschuwen waterexperts in De Standaard dat de meteorologische zomer de afgelopen eeuw nog nooit zó droog begin, maand. De Belgen werken aan droogteplannen en zelfs een crisisplan. In Friesland komt de droogte op een andere manier tot uiting: er zijn geen insecten en regenwormen voor de kievitkuikens. Gelukkig kan iedere boer én burger daar wat aan doen, door water op het land, in de sloten en in de tuin te laten, schrijft Nieuwe Oogst.

Geld verdienen met je elektrische auto, zonnepaneel of warmtepomp? Het kan, schrijft het Algemeen Dagblad. Hoogspanningsbeheerder TenneT heeft een nieuw platform ontwikkeld waarmee het mogelijk wordt stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dan kunnen eigenaren van een elektrische auto en huishoudens met duurzame stroomvoorzieningen als 'buffer' gaan functioneren op de momenten dat er met wind en zon te weinig energie opgewekt wordt om in het verbruik te voorzien. Nu zijn daar nog gas- of kolencentrales voor nodig. Maar in het nieuwe systeem wordt de auto, of het huis met 'huisbatterij' (zoals in Italië en Zwitserland al gebruikelijk is), ook een energie-opslagplaats die stroom kan leveren als dat nodig is (Trouw).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken