De Mayacultuur ging ten onder aan klimaatveranderingen, meldt Knack. Onderzoekers van de universiteit van Cambridge en Florida ontdekten dat 1.000 jaar geleden lange perioden van droogte heersten in wat nu het zuiden van Mexico is. De hoeveelheid regen nam met 70% af en de stadstaten werden verlaten.

De wetenschappers onderzochten waterdruppels, ingesloten in gipskristallen uit het Chichancanab-meer, dat het hart van Maya-gebied vormde. Zulke insluitingen ontstaan wanneer bij droogte het water verdampt. Aan de hand van waterstof- en zuurstofisotopen in die insluitingen konden de onderzoekers de verdampingsgeschiedenis van het Chichancanab-meer reconstrueren.

Waarom de bloeiende cultuur van de Maya’s circa 1000 jaar geleden in een relatief kort tijdsbestek instortte, heeft wetenschappers lang beziggehouden. De meest extreme theorieën deden de ronde, van overbevolking en gebrekkige organisatievormen in de Maya-samenleving tot en met een invasie van buitenaardse wezens aan toe. In de jaren ’90 opperden wetenschappers dat het veranderende klimaat er iets mee te maken kon hebben. Die theorie lijkt nu bevestigd.
Dit artikel afdrukken