'Upper mainstream'
Marktleider Douwe Egbert richt zich hiermee op de bovenkant van de markt, het zogeheten 'upper mainstream'-segment. Daar zit volgens marketing directeur Sander van der Linden een gat in de markt: 'De consument wil meer beleving met thee'. Thee is in Nederland na koffie en water de meest gedronken drank. In de koffiewereld is de laatste jaren een ware revolutie aan de gang. Koffiedrinkers thuis laten het doorsnee automatische kopje filterkoffie links liggen ten faveure van een Nespressootje, of een met de hand opgegoten 'slowly brewed' bijzondere blend. Buiten de deur drinken ze niet zomaar een 'kop koffie' meer, maar gaan ze naar koffieboetiek of nemen ze een latte macchiato bij Starbucks.
Theedrinkers blijven daar niet bij achter. Ook zij "willen meer weten over de verschillende blends, ze willen variatie [.. en niet meer] blind het zakje pakken", zegt Frans Taapken, 'huis-barista' van DE in het FD. Een gedachteloos gekozen zakje Pickwick Engelse Melange heeft afgedaan. Ook voor 'gewone' mensen doen de premium theeën doen dus hun intrede. Zo biedt DE al enige tijd 'Pickwick Slow Tea' en 'Pickwick Leaves' voor kieskeurige theedrinkers.
Buitenshuis kan de liefhebber van topkwaliteit-thee voortaan zijn keus maken uit de nu gepresenteerde Pickwick Tea Master Selection (met groene, zwarte en kruidentheeën).
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik ben ook een fanatieke theedrinker en compleet eens dat de thee uit de supermarkt vlak smaakt, ik haal losse thee in de speciaalzaak. Vrijwel altijd Camellia sinensis en wanneer gearomatiseerd bij voorkeur met stukjes fruit of specerijen.
Ik weet dat mechanisch geoogste thee niet de topkwaliteit heeft die handgeplukte thee _kan_ bereiken, maar dat is voor gearomatiseerde thee geen bezwaar. Ik zie ook geen directe gezondheidsrisico's bij machinaal plukken. (Het blijft natuurlijk belangrijk dat de thee correct verwerkt, verpakt en vervoerd wordt.)
Dick#4. Ik drink wel 3 liter thee op een dag. Normale thee wel te verstaan zonder additieven. Puur Camellia Sinensis dus. Het zijn de kruidentheesoorten die de vreemde stoffen bevatten. Het is niet zo dat je omvalt van het drinken van Rooibos thee of die andere 'wellness theesoorten' maar er zitten stoffen in waar de producenten op moeten toezien dat die er niet in voorkomen. Met een goede leveranciersbeoordeling haal je dit er wel uit. Wij gaan de resultaten van ons onderzoek eerst voorleggen aan de betreffende producenten. In Duitsland is er in 2013 veel ophef geweest doordat men de stof Pyrrolizidine in baby venkelthee aantrof. Om boven de ADI uit te komen moest je wel 20liter per dag drinken. Dergelijke onderzoeken verhogen alleen maar de alertheid van de industrie om de voedselveiligheid van de consument te kunnen waarborgen.
Duistere oorsprong of niet, ik vind het lekkerder drinken/smaken dan PW, Lipton of wat dan ook.
IJsbrand, wat je in #1 vertelt, leidt tot voedselangst. Vertel: hoe gevaarlijk is thee? Ik drink 10 kopjes per dag.
Thee waar aroma of zelfs stukjes fruit en dergelijke aan zijn toegevoegd bevatten thee van een uitermate duistere oorsprong. Vroeger werd de oude thee oogst voor gebruikt. Nu zien wij Argentijnse (!) en theesoorten die mechanisch zijn geoogst die voor dergelijke vruchten theesoorten gebruikt wordt. In Engeland kun je nog goede thee kopen in de supers.