Het is nu eenmaal weer zo'n beetje de tijd ervoor, dus gaat het weer overal over de jacht. In Elsevier van deze week zegt jager Beelaerts van Blokland verdedigend: "Wat ik schiet heeft altijd vrij geleefd. Biologischer bestaat niet" en "als er teveel reeën zijn, verhongeren ze bij de eerste de beste strenge winter." Hij voelt dat hij zich niet teveel moet uitlaten over zijn hobby, want "voor je het weet springt er een activist in je nek." Hij werd al eens uitgemaakt voor "moordenaar".

Op boerderij.nl praat boer Jan Job de Boer vrolijker over de jacht: "Onze mais was dit jaar een lustoord voor zwijnen. We hebben daarom de plaatselijke jachtvereniging gevraagd om er eens wat aan te doen. Dat levert een groot feest op." Hij is zich echter ook bewust van de negatief gestemde publieke opinie: "Wat mij het meeste stoort is dat de zwijnen de hele plant vernietigen om alleen maar één hapje uit de kolf te nemen. Daarna storten ze zich op een andere plant. Veel schade om niks!
Ik ben niet voor en ook niet tegen de jacht. Maar op dit soort momenten vind ik dat er echt iets moet gebeuren. Het wilde zwijn heeft namelijk geen natuurlijke vijand meer sinds Obelix."

Wat is dat toch met die publieke opinie tegen de jacht? De Dierenbescherming zegt dat uit onderzoek "blijkt dat 80 procent van de bevolking vindt dat plezierjacht beëindigd moet worden." En alle jacht in Nederland is plezierjacht, volgens de Dierenbescherming:Algemene informatie
Jacht in Nederland is in het algemeen plezierjacht. Ook al willen de jagers graag doen voorkomen dat zij juist aan beheerjacht doen. De Dierenbescherming wijst alle vormen van plezierjacht af. Jacht is in strijd met de erkenning van de eigen waarde van dieren. Het doodschieten van dieren is uitsluitend gerechtvaardigd als er een dringende noodzaak is en er geen alternatieven zijn.


In normaal Nederlands zegt de Dierenbescherming: wij zijn tegen de jacht in Nederland omdat alle jagers daarbij plezier hebben en dat druist in tegen het respect voor het dier dat je moet hebben. Doden van dieren mag alleen uit lijfsbehoud en zonder lach. In nog normaler Nederlands: alle jagers zijn sadisten en dus mag jagen niet.

Een mening verpakken als "algemene informatie" is echter ook niet fris.
Dit artikel afdrukken