Waarom is het zo moeilijk te stoppen met eten na één handje chips of chocolaatje?

Dat lijkt niet alleen een kwestie van (gebrek aan) wilskracht, maar ook van hormonale invloeden. Onderzoekers van Rutgers University ontdekten dat een laag gehalte van het hormoon GLP-1 in de hersenen (bij muizen) vermoedelijk tot overeten van vooral vetrijk eten leidt. Eat This, Not That! vindt het daarom tijd voor een alternatieve strategie: bestrijd overeten met eten. Kies uit een aantal strategische voedingsmiddelen waarmee je je hunkeringen kunt bevredigen én je hersenen tevreden houdt:

1. Groene thee - laat vetcellen 'krimpen'
De catechines in groene thee zorgen er voor dat vetcellen (vooral in je buikvet) vet afgeven in de bloedbaan en de je lever dat vet sneller in energie omzet. Aangezien buikvet aanzet tot meer trek in eten, is het drinken van groene thee een adequate 'verdediging'. In een onderzoek verloren proefpersonen die gedurende 12 weken 4 tot 5 koppen groene thee per dag dronken gemiddeld bijna een kilo meer gewicht dan degenen die geen groene thee dronken.

2. Cappuccino - opgeklopte 'lucht' geeft voldoening
Dranken - en levensmiddelen - die voor een deel uit schuim bestaan, verminderen de (lekkere) trek en en geven snel een voldaan gevoel. Zowel je buik als je hersenen laten zich gemakkelijk voor de gek houden door luchtigheid en laten ondertussen wel weten dat je vol zit - zonder een volle lading calorieën. Popcorn heeft hetzelfde vullende effect als een dikke laag melkschuim, als je liever de cafeïne-kick vermijdt.

3. Hummus - supervullend
Peulvruchten zijn zó verzadigend dat het je geen moeite zal kosten een snack te laten staan. Proefpersonen die dagelijks een portie peulvruchten aten, voelden zich veel voller dan degenen die geen peulvruchten aten. Peulvruchten zitten niet alleen vol eiwitten maar zorgen ook voor veel vezels. Maak hummus en dip met wortel of selderijstelen voor een makkelijke en lekker vullende snack die te overeten 'later' vrijwel onmogelijk maakt.

4. Avocado - onderdrukt trek
Het lijkt tegenintuïtief, maar een beetje vet toevoegen aan je eten als je eigenlijk zo vetarm mogelijk wilt eten, werkt juist goed. Enkelvoudig verzadigde vetten die je vindt in olijfolie, noten en avocado's helpen door je hongerhormonen re reguleren. Proefpersonen die een halve avocado aten bij hun lunch hadden uren later 40% minder trek in eten dan de controlegroep die het zonder avocado moest stellen.

5. Griekse yoghurt - tegen stress
Griekse yoghurt barst van de calcium, meer dan in melk of gewone yoghurt. Calcium zet je hersenen aan tot het maken van 'feel-good' neurotransmitters. Een tekort aan calcium kan leiden tot angsten, depressie, irritatie, een verminderde geheugenfunctie en langzamere denkprocessen.

6. Popcorn - om lekker in te slapen
Moeite om in slaap te vallen bestrijd je niet met een beker warme melk, maar met een handje (luchtgepopte) popcorn. De koolhydraten zetten aan tot de productie van serotonine, waardoor je je relaxed voelt. De luchtigheid van de popcorn geeft je al gauw het gevoel dat je genoeg gehad hebt. Laat alleen wel de boter staan die bij popcorn 'hoort'. Het vet daarin vertraagt de serotonineboost.

7. Banaan - voor een gebalanceerde buik
Voor de vele mensen die in tijden van stress naar eten grijpen, is er ook een gezond alternatief: een banaan. Bananen bevatten van alle fruitsoorten het meeste 'resistent zetmeel'. Dat laat zich, zoals de naam al zegt, niet verteren en draagt op die manier bij aan een beter gebalanceerd microbioom. In een goed gebalanceerde microbioom is de serotonine-productie op peil, zodat de behoefte aan stress-eten vanzelf minder wordt.

Fotocredits: 'froth spoon', Java Latte
Dit artikel afdrukken