Wetenschappers van de Universiteit van Buffalo doen al jaren onderzoek naar testosteron en overgewicht. Ze hebben zojuist de resultaten gepubliceerd van een onderzoek dat zich richtte op 50 tienerjongens. De helft kampte met overgewicht, de andere helft was normaal van gewicht en geen van allen leden ze aan diabetes.

De leider van het onderzoek, dr. Paresh Dandona, zegt: "We waren verrast een 50 procent lager testosteronniveau aan te treffen in dit kindergeneeskundige onderzoek, omdat deze obese jongens jong zijn en geen diabetes hebben. De implicaties van onze bevindingen zijn ronduit afschuwelijk omdat deze jongens potentieel impotent en onvruchtbaar zijn. Het is een sombere boodschap met verreikende epidemiologische implicaties."

De onderzoekers zijn voornemens nu uit te gaan zoeken of gewichtsverlies door aanpassen van de lifestyle en voedingsgewoonten leidt tot verhoging van het testosteronniveau. Bij volwassen obese mannen die een maagverkleiningsoperatie ondergaan, is al vastgesteld dat daarna hun testosteronniveaus weer tot normale waarden oplopen. Dandona stelt: "Deze resultaten laten zien hoe krachtig het effect van obesitas is, zelfs bij jongeren, en dat de leefstijl en de voedingsgewoonten die we vanaf onze kinderjaren meekrijgen ons hele leven stevig blijven doorwerken."

Fotocredits: GoboNdc
Dit artikel afdrukken