De lancering van het Deltaplan werd in de wielen gereden door de coronacrisis. In plaats van een aftrap met alle stakeholders, van politici en de ketenregisseurs van het Beter Leven Keurmerk tot belangenorganisaties en veehouders, verschenen er vandaag 'contactadvertenties' (waarin de wens van het dier centraal staat) in de kranten en een filmpje op Twitter. Een kleinschalige introductie van wat een "radicale ommezwaai" moet worden, die volgens de Dierenbescherming "onontkoombaar" is. Het grote publiek blijft daarbij nog even buiten zicht, maar staat zeker niet buiten spel.
Vier transitiepaden
De Dierenbescherming schetst 4 transitiepaden die gelijktijdig bewandeld moeten worden. "Van veehouder tot supermarkt en van consument tot overheid," iedereen kan aan het Deltaplan meedoen. Op de site www.deltaplanveehouderij.nl heeft de Dierenbescherming de rollen van alle spelers op de transitiepaden beschreven en bijbehorende actiepunten benoemd.
De transitiepaden richten zich op de volgende doelen:
- diervriendelijkere en integraal duurzame veehouderij
- van verspillende carnivoren naar waarderende omnivoren
- samenwerking en korte, vaste ketens
- kwaliteitsproductie voor een zelfvoorzienende regio
Eenvoudig gezegd: we moeten met z'n allen minder vlees en meer planten gaan eten, Nederland moet minder voor de wereld produceren en meer waarde bieden voor de eigen regio.
De Dierenbescherming gebruikt het Deltaplan "als lange-termijnsleidraad bij de keuze van onderwerpen en projecten. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen of beter beschikbaar maken van diergericht ontworpen stalsystemen. Of aan het inventariseren van financieringsinstrumenten die boeren kunnen helpen verduurzamen. We richten ons met het Deltaplan op het hele systeem. Pas dan werkt het."

Het Deltaplan is hier te downloaden.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#12 Jos, niet dom, maar is historisch zo gegroeid omdat het gemeenschappelijk estuarium van Schelde, Rijn en Maas door hoge vloed, overstromingen van vorm veranderde door de eeuwen heen.
De Schelde had vroeger twee uitlopen naar de zee. Op de kaart van Hondius (1609) ligt de uitloop van wat de Schelde genoemd werd, boven (!) de Bevelanden en Walcheren en deels oostelijk van 'Schelde-aftakking' de Honte, die meer westelijk ligt; de huidige Westerschelde. Die vandaag vanwege steeds grotere containerschepen regelmatig uitgebaggerd wordt. Niet op de noordelijk gelegen rechteroever. (linker/rechter wordt bepaald met de rug naar de bron en het gezicht naar de uitloop..)
Maritiem uniek interessant 'fenomeen' is, dat ecologisch de huidige Westerschelde maar één oever heeft. De linkeroever van Zeeuws-Vlaanderen, waar dankzij o.a. de Vogelbescherming en de Hoge Raad alleen met regelmaat ontpolderd wordt als compensatie voor baggeren.
Dat de dominantie tot op de dag van vandaag van de SGP in GS daar een rol in speelt tegenover het overwegend katholieke Vlaanderen, is volgens de bevolking hier er de oorzaak van. Wat nu Zeeuws-Vlaanderen heet, was ook nooit deel van de Staten van Zeeland, en werd geplunderd en gebrandschat door de Duitse roofadel (Maurits) in de 80-jarige oorlog op een beestachtige wijze.
(Dat de kleine groepjes milieuactivisten hoog op hun vluchtheuvel bij de Hoge Raad de democratie ondergraven, wisten we al, en ervaren we dus ook hier.)
#11 De eerste ontwikkelingen van bijv. een "corona app" leken met een noodgang te kunnen gaan plaatsvinden.
En het "terrorisme" waar je aan refereert is natuurlijk enkel van deze tijd. 'vroeger' gebeurde dat
niet: Amelisweerd
Ps: Mijn moeder heeft nog een krantenbericht bewaard van ? 50 jaar watersnood? dat bericht bevat een mooie kaart van waar en tot hoever het water stond bij de watersnood van '53. Dat mijn Opa vertelde dat de koeien bij Molenaarsgraaf in de Alblasserwaard in Zuid Holland op de dijken liepen/ gejaagd werden. Afbeelding van overstroomd gebied toen
Hans Pollemans , sorry.... zeg ik met een welgemeende schaamte ;)
Waarom heten ze dan ook geen Noorderschelde of Zuiderschelde wat geografisch logischer zijn.
Of zeg ik nu nog iets dommers?
#10 Jos, het is al erg genoeg dat de gemiddelde 'Ollander' denkt dat Zeeuws-Vlaanderen niet tot Nederland behoort, en nu ook nog eens de Westerschelde (met zijn straftol-tunnel voor Zeeuwsvlamingen) een dynamische waterkering toe te dichten !?
Waar ligt die dan in de Westerschelde .. ? ;-)
Zeeland interesseert me niet zo als halve Vlaming. Wel mag gesteld worden dat een Deltaplan nu absoluut niet meer gerealiseerd zou kunnen worden. De hoofdmoot van engineering en uitvoering (dijken/dammen) werden gerealiseerd binnen 10 jaar in een sneltreinvaart.
De afwerking en de verfijning duurde decennia langer, maar veiligheid voor de bevolking was toen al gerealiseerd.
Anno nu wordt een dergelijk project geterroriseerd door MOB, Urgenda, Hoge Raad, Vogelbescherming, en de Vereniging tot behoud van erfgoed van Historische Dijken... Nog niet gesproken over afgwezen MER"s en rechtszaken wegens stikstofuitstoot van baggerschepen, heimachines en CO2 uitstoot van voertuigen en kranen en werkschepen...
En blokkades vanwege aantasting van het leefgebied van geelpaars gestippelde zeeslakje.
ps.
Wist jij dat er meer doden buiten (!) Zeeland vielen door de Watersnoodramp, dan binnen ?
Ook een aantal Pollemansen uit Oud-Tonge (zwaarst getroffen dorp..) op Goeree-Overflakkee, dat tot Zuid-Holland behoort.
Zeeland claimt het het ergst getroffen te zijn, wat niet klopt.
Op dit moment goed voor toerisme.
In het Watersnoodmuseum van Tante Peijsje kun je het nog eens 'her-beleven'.
Wat gaat er van dit plan terecht komen? Niets, althans weinig.
Dit is inherent aan plannen. Je zult ieder plan moeten bijstellen, zeker dit 'delta'plan want 30 jaar is wel errug veul.*
Dit plan een "deltaplan" noemen is ook opportuun. Alsof wanneer het niet uitgevoerd gaat worden Nederland naar de hel en verdoemenis gaat.
*Het eerste en enigste Deltaplan van Nederland is gaande weg ook bijgesteld. De Westerschelde werd niet zoals in het origineel afgedamd maar kreeg een dynamische waterkering. 80 jaar nadat het laatste sluitgat, de Vlieter, gesloten werd is er alweer een bres geslagen in de afsluitdijk.
Hoe gaat het gezegde ook alweer? De soep......