In het afgelopen week gepresenteerde rapport Maak van de melkveehouderij geen vee-industrie vermeldt de Dierenbescherming een lijst van zuivelproducten. Achter ieder product staat de vermelding ’Ja’ of ‘Nee’. De producten met 'Ja' krijgen een koopaanbeveling omdat die gemaakt zouden zijn met melk die afkomstig van koeien met weidegang. Volgens de Dierenbescherming zijn de meeste producten, waaronder kaas, toetjes en boter 'vervuild' met stalmelk. Dat zou volgens volgens de Dierenbescherming ook gelden voor margarines.

'Grote onzin'
“De Dierenbescherming verkondigt grote onzin”, zegt Frans Claassen, directeur van MVO - de ketenorganisatie voor oliën en vetten - vanmorgen. “Margarines worden helemaal niet gemaakt van melk, maar van plantaardige oliën. Uit de zaden van bijvoorbeeld zonnebloemen en kool- en lijnzaadbloemen, worden oliën geperst. Margarine wordt gemaakt op basis van een mix van deze oliën.

Grondstof margarine staat 365 dagen buiten
Margarineproducten hebben een plantaardige oorsprong, zeggen MVO en IMACE-NL (Nederlandse Margarinefabrikanten) in een gezamenlijke reactie op het rapport van de Dierenbescherming. Fijntjes voegen ze daaraan toe dat margarines zijn "gemaakt van gewassen die in feite 365 dagen per jaar buiten staan.”

Beide organisaties roepen de Dierenbescherming op een rectificatie te plaatsen bij het rapport.

Wie producten wil die hun leven lang buiten hebben kunnen doorbrengen, blijkt er goed aan te doen voor margarine te kiezen. Dieren met weidegang komen alleen 's zomers en ook dan slechts een beperkt aantal uren buiten. Nederlandse melkkoeien brengen hun leven grotendeels binnen door.

Fotocredits: cover rapport, Dierenbescherming
Dit artikel afdrukken