De Amsterdamse grachtenkoe maakte deel van een actie waarbij maar liefst 5000 boeren en 1200 FrieslandCampina medewerkers het hele land in gingen om melk uit te delen. De PvdD en de Dierenbescherming kwamen met zure reacties.

De PvdD liet weten dat de stadse koe volgens hen in schril contrast staat met de weidegarantie waar FrieslandCampina prat op gaat. De Dierenbescherming Amsterdam zei zeer ongelukkig (te zijn) met de actie aangezien dergelijk ‘amusement’ niet meer in deze tijd past. Een dier is overgeleverd aan de grillen van de mens en wordt zonder pardon in een vreemde omgeving gezet ter vermaak van mensen. Een koe hoort in de wei waar zij haar soorteigengedrag kan vertonen en zeker niet op een boot in het water in de brandende zon.

De gerezen kritiek zorgde inmiddels ook voor zure reacties uit het stadsdeel. Op de site van de Dierenbescherming Amsterdam staat verder te lezen: Stadsdeel Centrum heeft laten weten dat Campina geen vergunning heeft aangevraagd voor de stunt en is ‘not amused’. ’ Ten eerst omdat Campina geen toestemming heeft gevraagd, maar zeker ook omdat het dierenwelzijn in het geding is en stadseel Centrum hier dus geen vergunning voor zou hebben afgegeven’’, aldus een voorlichter van Centrum.

De grachtenkoe had het volgens haar begeleider prima naar de zin. Ze bleek overigens verre familie van een andere populaire publiekskoe: "Bommetje".
Dit artikel afdrukken