"Paarden zijn kuddedieren en hebben van nature dagelijks fysiek contact met soortgenoten nodig. Toch staan tienduizenden paarden in Nederland eenzaam in de wei. Stichting Dier&Recht onderzocht de weides van ongeveer 600 paarden in zes provincies. Zij constateert dat bij een vijfde van de paarden in de weide niet aan hun basisbehoefte wordt voldaan."

Dat schrijft Dier&Recht vanmorgen in een persbericht. De organisatie staat bekend als kritisch op de veehouderij, maar richt zich met deze actie tot de paardenliefhebber met maar één paard.

Paarden, stelt Dier& Recht, doen vrijwel alles samen. "Ze rusten, spelen en eten samen, krabbelen elkaar en leren van elkaar. Fysiek contact met soortgenoten is een minimale vereiste voor hun welzijn. Paarden van particuliere eigenaren staan echter meestal individueel gestald in boxen en vaak ook nog alleen in een wei of paddock. Hierdoor lijden veel paarden aan chronische stress. Het gebrek aan fysiek contact is een van de grootste welzijnsproblemen in de paardenhouderij."

Begin deze zomer deed Dier&Recht een uitgebreide steekproef in de provincies Friesland, Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel en Utrecht. De organisatie constateerde dat van de bijna 600 waargenomen paarden in de steekproef, 19 procent alleen in de wei stond. 8,4 procent had geen zichtcontact met andere paarden. Voor een paard is dat volgens Dier&Recht de meest ernstige vorm van eenzaamheid.

Volgens Dier&Recht staan tienduizenden paarden eenzaam in de wei. De organisatie wil daarom dat er wetgeving komt voor het houden van paarden die de eigenaar verplicht het dier minimaal dagelijks los te laten lopen, waarbij het tenminste één soortgenoot moet kunnen aanraken. Ook eist Dier&Recht nadrukkelijke handhaving van deze voorgestelde wetsregel. Minister Schouten van Landbouw moet actie nemen.

Nederlanders die het voorstel van Dier&Recht steunen kunnen een petitie tekenen.
Dier & Recht - Stop eenzaamheid bij paarden!
  • Deel
Druk af