De inkt van het 'automatische vonnis' was nog maar ternauwernood droog of Dier&Recht startte een crowdfundingactie voor een nieuwe postercampagne om mensen ervan bewust te maken dat 'zuivel ernstig dierenleed veroorzaakt'. Boerenorganisatie Agractie - die eerder al een kort geding en beroepszaak won - ziet het met lede ogen aan. De hoge kosten van het voeren van verweer in de door Dier&Recht aangespannen bodemproceduredie noopten Agractie daarvan af te zien.
In augustus 2021 hing Dier&Recht reclameposters in de grote steden, om het dierenleed in de zuivelindustrie aan te kaarten. Tegen de poster met de tekst 'Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed. Kalfjes worden direct na de geboorte weggehaald bij de moeder' kwam Agractie in het geweer. De boerenorganisatie spande een kort geding aan, en won.

Tot verbijstering van Dier&Recht. De organisatie ging in beroep. Ook in hoger beroep werd Agractie in het gelijk gesteld. De rechter oordeelde dat scheiden van koe en kalf weliswaar dierenleed met zich meebrengt, maar dat dit niet kwalificeert als 'ernstig'.

"Wij vonden deze uitspraak niet alleen onbegrijpelijk, maar we maakten ons ook zorgen over de mogelijke gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting van dierenrechtenorganisaties. Mogen we dan straks geen dingen meer zeggen waar de vee-industrie het niet mee eens is?", schrijft Dier&Recht in een bericht op de eigen site.

En dus startte de dierenwelzijnsorganisatie een bodemprocedure. Maar daar kon Agractie niet meer in mee. "We hadden al twee keer gewonnen, voor de kortgedingrechter en de meervoudige rechtkamer," aldus Agractie-voorman Bart Kemp in Nieuwe Oogst. "Een verweer in een bodemprocedure kost niet alleen veel tijd, maar ook minimaal 25.000 euro. Dat is voor ons als Agractie te veel om alleen te dragen. We hebben ketenpartijen gevraagd om bij te springen. Daar blijkt onvoldoende animo voor. Daarbij komt dat Dier&Recht bij een nieuwe uitspraak in ons voordeel ook daar tegen in hoger beroep kan gaan. Dat kost opnieuw veel geld."

Het afzien van verweer leidt ertoe dat een vonnis 'automatisch' wordt toegewezen, aan Dier&Recht in dit geval. Precies wat de rechtbank Midden-Nederland donderdagmiddag deed. In de woorden van Dier&Recht: "Agractie besluit deze keer echter om de handdoek in de ring te gooien en geen verweer te voeren. Door zich uit de rechtszaak terug te trekken, voorkomt de actiegroep dat de zaak uitvoerig wordt behandeld. [..] We waren liever met Agractie in debat gegaan tijdens de rechtszaak, maar we zijn in ieder geval blij met de uitspraak van de rechter."

Nu Agractie niet meer mag zeggen dat 'zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed' lasterlijk en onrechtmatig is, wil Dier&Recht de veelbesproken poster zo snel mogelijk weer op straat hangen.