Een maker van Kant-en-Klare soepen zei ooit tegen me dat je eerst vers hebt, dan diepvries daarna een hele tijd niets en dan pas koelvers. Groenten uit de diepvries zijn vaak beter dan 'verse' omdat ze onder optimale omstandigheden zijn verwerkt. En toch willen we ze niet als we in goeie doen zijn. Koelvers is goed, diepvries vinden we minderwaardig. Unilever deed Iglo van de hand. Ik was vorig jaar op bezoek bij een hoge school op het gebied van voedingsmiddelen en vroeg of ze de industrie niet een beetje meer zouden willen sturen naar diepvries. Nee, was het antwoord. 'Dat wil het publiek niet.'
Weet dat dan wat het moet willen?
Vraag: wie gebruikt hier wel eens 'diepvries'? Wat? Hoe? Waarvoor? En hoe beoordeel je het in termen van gemak en kwaliteit?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nou...eeehhh, al jaren en jaren stop ik pakjes/zakjes diepvriesgroente uit de winkel in de verloren hoekjes van m'n vriezer. Peultjes en haricots en tuinboontjes en broccoli van Bonduelle zijn m'n favorieten, maar niet de enige.
Erg goedkoop eigenlijk, en reuze smakelijk, en een uitkomst voor als je iets niet in huis hebt of als het niet vers te krijgen is. En vaak zeker zo lekker als je eigen geblancheerde en ingevroren groente van maanden terug....(maar ja...het idee tussen de oren wil ook wat waarschijnlijk, ook al kon zelfs mijn sterren-kok vriend, die wat laat aanschoof en niet onder het koken had staan mee-borrelen in de keuken, van het uiterlijk op z'n bord en de smaak in z'n mond niet bepalen of mijn broccoli (immers ook vers verkrijbaar in de winter)nou vers of zelf-ingevroren of diepgevroren-uit-de winkel was...lol! maar ja, je moest eens weten wat ze in die sterren-restaurants soms aan pre-fabricaten gebruiken,of bij de biologische slager in hun pate's.....
Nu heb ik het niet over zooi als "spinazie/prei/andijvie a la creme" of andere zooi met vieze en nodeloze toevoegingen, maar gewoon over pure diepgevroren groente.....Ik vind ze een uitkomst... al heel lang.
(en nee "koelvers" koop ik daarentegen nooit...)
En voor de zeurders over gewichten: als je een kilo verse - al dan niet biologische - prei koopt, dan hou je daar ook minder van over wanneer het de pan in gaat en/of bereid is....dat kon zelfs mijn 19e-eeuwse oma al berekenen....
Ik ben voor meer diepvries (pure producten, geen toevoegingen) en hoop dat het ten koste van die oprukkende "koelverse" troep zal gaan.....
sanne
Nick ik denk dat nog steeds veel voorkomt. Neem nou als voor beeld de reuzegarnalen. Ze verkopen je 1kg, en op de achterkant van de zak staat vermeld uitlek gewicht 800 gram. Als je het dan nog eens naweegt is het soms maar 785 gr.
Ik weet eigenlijk wel zeker dat het bij de colruit vol ligt met dit soort atikelen van het merk Kelvin.
Is het de reccessie? Ik weet het niet. Maar de afgelopen herfst hebben we weer een echte vrieskist gekocht (energie A-Label, en lekker graven naar wat je nodig hebt). Net als vroeger thuis staat ie in de kelder.
Eigenlijk is het een vleeskist. Het lam dat door een neefje is groot gebracht heeft er een tijdelijke rustplaats gevonden, evenals de wild pakketten van de hoge Veluwe; heerlijke stukken hert en zwijn. Daarnaast wat reserve brood, resten kerstdiner etc.
Het vriesvak boven de koelkast is voor de bij de hand heb dingetjes. De garnalen, de vers bevroren kruiden (tijm, basillicum, salie) en de restjes.
We zijn hier ook absoluut geen administratiekantoor, maar langzaamaan slijt de gewoonte erin om een stickertje met de werkelijke inhoud en de datum van invreizen op het bakje te plakken..... scheelt een hoop zoekwerk.
Axel, ik denk niet dat op onze markten nog hoge glazingpercentages worden aangerekend, count per Lbs zijn meestal pre glazing. In sommige landen was tot 100% glazing op een bepaald ogenblik populair, maar hiermee werden vooral de belastingen opgelicht. Na een formeel protest van de koper op de te hoge glazing (die hij informeel zelf had gevraagd)werd dan, achteraf en op een andere rekening, een fikse korting terugbetaald. Ik denk niet dat dit nog kan. Maximum 3 a 5% glazing is nog als normaal te bestempelen.
Voor wie niet volgt: glazing is het ijslaagje dat op ingevroren goederen word aangebracht (door sproeien of dompelen). Dat beschermd tegen freezerburn en oxidatie.
Dat lijkt me een beetje onzin. Ik heb het nooit nagewogen, maar als ik 1 kg garnalen koop denk ik toch echt dat ik na ontdooien 1 kg garnalen heb. Dat het pak misschien 1,2 kg weegt boeit me niet.