Moeilijker tijden schijnen ervoor te zorgen dat 'we' diepvries weer herontdekken. Dat is een goeie zaak, want diepvries is vaak beter dan vers, zeker beter dan 'koelvers' en het zorgt voor veel minder 'weggooi' van kostbaar eten.

Een maker van Kant-en-Klare soepen zei ooit tegen me dat je eerst vers hebt, dan diepvries daarna een hele tijd niets en dan pas koelvers. Groenten uit de diepvries zijn vaak beter dan 'verse' omdat ze onder optimale omstandigheden zijn verwerkt. En toch willen we ze niet als we in goeie doen zijn. Koelvers is goed, diepvries vinden we minderwaardig. Unilever deed Iglo van de hand. Ik was vorig jaar op bezoek bij een hoge school op het gebied van voedingsmiddelen en vroeg of ze de industrie niet een beetje meer zouden willen sturen naar diepvries. Nee, was het antwoord. 'Dat wil het publiek niet.'

Weet dat dan wat het moet willen?Een eye-opener: diepvries is zomaar 40% goedkoper dan koelvers. Het is smakelijker. Diepvriesgroenten zijn super makkelijk en niet duur. In Engeland staat diepvries daarom weer op een groei van 3.4%, terwijl het in 2007 op een verlies van 3.8% omzet zat.

Vraag: wie gebruikt hier wel eens 'diepvries'? Wat? Hoe? Waarvoor? En hoe beoordeel je het in termen van gemak en kwaliteit?
Dit artikel afdrukken