De trends blijken divers.

Glutenvrij
Hoewel sommige publicaties beweren dat de glutenvrije hype over is, is het tegendeel waar. Ongeveer één op de drie Amerikanen blijkt bang voor gluten en die angst toe te laten door zoveel mogelijk glutenvrij te eten. Glutenvrije producten verkopen dan ook prima, hoewel er is weinig bewijs is dat de grote gebruikersgroep er baat bij heeft. Mensen die minder gluten gaan eten beweren zich beter te voelen, maar dit kan komen omdat ze producten die rijk aan geraffineerde suikers zijn weglaten uit het eetpatroon. Ook kan het goede gevoel een placebo effect zijn; je voelt je goed omdat je verandert en bewust met eten bezig bent.
Mary Ellen DiPaola, diëtiste van de University of California: “Glutenvrij eten kan een hele uitdaging zijn, maar is niet schadelijk als mensen daardoor calorierijke voeding laten staan. Als mensen producten met gluten vervangen door gezonde opties zoals volle granen, peulvruchten en groenten is dat prima. Er ontstaat een probleem als mensen gaan geloven dat dure glutenvrije snacks en zoetwaren gezonder zijn.”

Intermitterend vasten
Vasten is al eeuwenlang een weg naar spirituele verlichting. Het moderne intermitterend vasten zou helpen om langer te leven, om obesitas en diabetes te verminderen en om cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. Een populaire manier is om één of twee keer per week gedurende 24 uur niets te eten of door 20 uur niets te eten en dan in de avond een grote maaltijd te nemen.
Experts zeggen dat wekelijks vasten de calorie-inname vermindert, maar over het algemeen raden ze vasten af, omdat de voordelen nog niet zijn bewezen en het geen goede manier is om op de lange termijn gewicht te verliezen. Lisa Cimperman van the Academy of Nutrition and Dietetics: "We weten dat tijdens het vasten de stofwisseling vertraagt. Wanneer mensen stoppen met vasten, hebben ze juist de neiging te gaan overeten. Het is een ingewikkeld psychologisch spel.”

Een gezond eetpatroon is een deel van een gezonde leefstijl, die kan helpen bij het afwenden van ontstekingen. Denk echter niet in al te directe verbanden tussen voeding en ziektes omdat er veel meer factoren meespelen
Detox
De populariteit van detoxen komt uit de belofte die vooral beroemdheden hierover uitdragen: snel gewichtsverlies en andere gezondheidsvoordelen op de lange en korte termijn. Experts zijn sceptisch over dit soort kuurtjes, omdat ze - net als vasten - niet langdurig toegepast kunnen worden. Het risico bestaat ook dat mensen door een dergelijke kuur niet voldoende nutriënten en vezels binnenkrijgen Het idee dat we een detoxkuur nodig hebben om ons lichaam te reinigen is niet waar. Daar hebben we immers onze organen voor.

Ontstekingsremmend dieet
Experts omschrijven ‘ontstekingsremmend’ als een loze term die eigenlijk hetzelfde inhoudt als clean eating of plantaardige diëten: behoud van gewicht en kleinere kans op chronische ziekten door een eetpatroon bestaand uit onbewerkte producten, volle granen, voldoende groente en fruit, weinig toegevoegde suikers en een goede balans in vis en andere eiwitten, koolhydraten en onverzadigd vet. Dit dieet is gebaseerd op het idee dat chronische ontstekingen in ons lichaam de meerderheid van de chronische ziektes als hartaandoeningen, kanker, diabetes, depressie en zelfs Alzheimer veroorzaken. Het ontstekingsremmende dieet komt grotendeels overeen met het Mediterrane eetpatroon. Ook DASH, dit jaar alweer 'het beste dieet' volgens US NEWS, is een vergelijkbaar dieet.
DiPaola: “Een gezond eetpatroon is een deel van een gezonde leefstijl, die kan helpen bij het afwenden van ontstekingen. Denk echter niet in al te directe verbanden tussen voeding en ziektes omdat er veel meer factoren meespelen."

Koolhydraat-arm versus vet-arm
Minder vet of minder koolhydraten? Veel onderzoekers buigen zich over de vraag welke van de twee diëten het beste is, en het koolhydraat-arme dieet lijkt te winnen. Eigenlijk maakt het volgens de experts niet zo heel veel uit. Alle diëten waarbij je minder gaat eten kunnen leiden tot gewichtsverlies. Het gaat er meer om wat je lang vol kunt houden. De vraag die je jezelf moet stellen is of je het nieuwe eetpatroon voldoende waardeert om het de rest van je leven vol te houden. Als het antwoord nee is, dan moet je iets anders proberen.

Probiotica en andere supplementen
Supplementen beloven van allerlei moois, zoals spieropbouw, vetverlies, beter humeur en een sterker immuunsysteem. Probiotische supplementen claimen door een gezonde darmflora de vertering te stimuleren en de algehele gezondheid te verbeteren. Voor de meeste mensen zijn deze – vaak dure – supplementen helemaal niet nodig. Alleen mensen met een vitamine deficiëntie of een ziekte waardoor de opname van nutriënten is verstoord hebben hier echt baat bij. De rest van de mensen kunnen alle nutriënten uit een gezond en gebalanceerd dieet halen, vinden de experts.

Een avocado per dag
Afgelopen jaar was avocado hèt product met de meeste voordelen voor de gezondheid. Het zou het ‘slechte’ LDL-cholesterol verlagen en het risico op hartaandoeningen verminderen. Dit soort verhalen die over één product gaan worden vaak gesponsord door een industrie die erbij gebaat is bij positieve publiciteit. Hoewel deze studies vaak waardevolle informatie geven, schuilt de beperking in de uitvergroting van een detail.
Avocado’s en andere gezonde voedingsmiddelen kunnen zeker geen kwaad, maar verwacht er geen wonderen van. Boerenkool zorgt er niet voor dat je geen kanker krijgt en een avocado voorkomt geen hartaanval.

Fotocredits: Juicing, Rob Bertholf
Dit artikel afdrukken