Op woensdag 18 maart vindt in Ede het derde Nationaal Ouderen en Voeding Congres plaats.

Om langer te leven en chronische ziekten en beperkingen zo lang mogelijk op afstand te houden, zijn gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging van groot belang. Dit geldt nog sterker voor ouderen. Over de wetenschappelijke onderbouwing, de diagnostiek en behandeling van voedingsproblemen bij ouderen bestaan nog veel onduidelijkheden.

Welke specifieke voedingsstoffen zijn van belang voor ouderen met co-morbiditeit? Hoe kunnen wij ondervoeding herkennen en voorkomen bij kwetsbare ouderen? Welke dieetadviezen kunnen wij geven aan ouderen met dementie, nierziekte of wondproblemen? Wat is de invloed van voeding op het brein? Hoe kunnen wij de samenwerking verbeteren tussen verschillende disciplines in de zorg/zorgprofessionals om ondervoeding te voorkomen bij ouderen?

Dit soort vraagstukken komt aan bod tijdens het Nationaal Ouderen en Voeding Congres.

Programma
Om 5 minuten voor 9 opent Renger Witkamp, hoogleraar Wageningen Universiteit, het congres samen met Diederic Klapwijk, gynaecoloog en mede-oprichter Alliantie Voeding in de Zorg. Berber Dorhout van Wageningen Universiteit heeft het over de effectiviteit en kosteneffectiviteit van het leefstijlprogramma ProMuscle in de Praktijk. Michael Tieland, Hogeschool van Amsterdam, gaat in op het meten en beoordelen van fysiek functioneren bij ouderen. Jesse Aarden, European School of Physiotherapy Amsterdam UMC, bespreekt functieverlies na acute ziekenhuisopname en Harriet Jager, Hanzehogeschool Groningen, ondervoeding bij ouderen.

Na de lunch zijn er verschillende parallelprogramma's. Zo lichten Esmée Doets (Wageningen Universiteit) en Anouk Pelgröm (diëtist) de ProMuscle studie toe. Dorien Voskuil (Haagse Hogeschool) heeft het over 'Waardevol Eten'. Verder komen gedrag, mondverzorging en wat kunnen verpleegkundigen betekenen in de voedingszorg aan bod.

Klik voor het volledige programma-overzicht met alle sprekers hier.

Informatie
Datum: 18 maart 2020
Tijd: 8:55 (8:15 inloop) - 17:00 uur met daarna afsluitende borrel
Locatie: Congrescentrum de Reehorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede
Prijs: standaard €260, artsen €300, studenten Voltijd* €60
*Studenten dienen een kopie van hun collegekaart naar GerCare Consulting te sturen. Deze korting is alleen geldig voor voltijdstudenten mbo, hbo of universiteit. Er zijn 5 plaatsen beschikbaar voor studenten.
Aanmelden: via deze link.
Dit artikel afdrukken