Supermarkten worden door het kritische publiek gezien als oppermachtig, maar zeker de traditionele hebben het moeilijk door hun (te) ver doorgeschoten onderlinge prijzenoorlog. De Belgische supermarktketen Delhaize verkeert in zwaar weer. Dat noopt het bedrijf tot een herstructuring, waarbij in eerste instantie 2.500 banen moeten verdwijnen en 14 winkels worden gesloten. Bij het naar buiten komen van die berichten in juni van dit jaar bleek al dat de actiebereidheid onder het Delhaizepersoneel groot is: bij 15 winkels braken stakingen uit.

'De mensen zullen ontploffen'
De aankondiging van de herstructuring bracht een fase van 'informatie- en consultatie' met zich mee. Woensdag werd in de ondernemingsraad de detaillering van de plannen besproken. Vakbondsleden reageren 'furieus', aldus De Morgen. "De werknemers worden uitgekleed! De mensen zullen ontploffen", voorspellen vakbondsvertegenwoordigers. "Morgen worden spontane acties niet uitgesloten, vanaf vrijdag dreigen stakingen die zwaarder zullen zijn dan vorige keer".

De voorstellen van Delhaize behelzen een 'daling van het brutoloon met 90 euro per maand, het bevriezen van de anciënniteitstoeslagen, het schrappen van brutopremies en een andere inschaling van functies'. Volgens de vakbonden zal dit forse consequenties hebben voor het Delhaize-personeel, omdat er veel mensen in deeltijd werken.

De vakbondsleden zullen vandaag hun achterbannen inlichten. Ze sluiten niet uit dat dat aanleiding geeft tot spontane acties. Vanaf vrijdag zullen acties worden gesteund. "De achterban zal beslissen, maar wij gaan niet op de rem staan", citeert De Morgen.

'Beter voor iedereen'
Eerder deze week maakte Delhaize juist bekend dat het bedrijf investeert in de Belgische varkensvleessector én de gezondheid van alle Belgen met de introductie van een nieuw kwaliteitslabel: 'Beter voor iedereen'.

Fotocredits: Delhaize
Dit artikel afdrukken