Albert Heijn werkt aan de supermarkt van de toekomst (net als andere supers). Het lijkt er niet op dat daar meer deskundigen zullen rondlopen, waar je terecht kunt voor vragen. Gediplomeerd personeel lijkt te duur. Het gesproken woord moet het nadeel hiervan ondervangen, want de groenteboer of slager bieden die deskundigheid nog wel.

De informatie die de medewerker van de slagersafdeling vroeger gaf: "effe aanbraden en dan op zachter vuur zoveel minuten" staat nu onderop het schaaltje. Op de groenteafdelingen bordjes met de boodschap dat veel fruit eten goed voor je is. Goed dat ze je daaraan herinneren. De wijnafdeling wordt jaar na jaar inzichtelijker door over te gaan op informatie over stijlen, in plaats van door op het achteretiket te drammen over combinaties met wild of gevogelte, terwijl de klant een wijntje voor op de bank zoekt. Het begrip "Borrelwijn" staat geloof ik al op sommige schapkaartjes.

Op verpakkingen van alle "eigen" producten staan al een tijd bulletpoints met de belangrijkste redenen om het desbetreffende product te kopen. Dat zijn jammer genoeg vaak wat open deuren. Op een fles azijn staat bijvoorbeeld "lekker door de sla" en op een zak voorverpakte groente staat "gezond". Soms voel je dat er op de etiketafdeling getwijfeld wordt of een product wel echt een meerprijs rechtvaardigt. In het koelvak staat op bakjes voorgesneden blokjes kaas voor de borrel: "uit het hart van de kaas gesneden dus extra smeuïg". Blokjes kaas kun je NB op de kaasafdeling gratis pakken.

Drie voor(!!!)etiketteksten van drie AH Excellent-olijfolieflessen:

Spaanse olijfolie
Spaanse olijfsoorten geven deze olijfolie haar onmiskenbare karakter. De eerste indruk is fruitig en kruidig. De nasmaak brengt een spannend bittertje op de tong. Een verrijking voor Spaanse gerechten."Italiaanse olijfolie
Italiaanse olijfsoorten geven deze olijfolie haar kenmerkende smaak: licht peperig maar in de nasmaak soepel en rond. Een verrijking voor Italiaanse gerechten. Ook heerlijk over warm brood.

Griekse olijfolie
Griekse olijfsoorten geven deze olijfolie z'n kenmerkende, frisse smaak: mild grassig en een zacht bittertje. Een verrijking voor mediterrane gerechten. Ook heerlijk over vis of over warm brood.


Wanneer ik hoogleraar informatiegehalte zou zijn, zou ik zeggen: "Ze doen nog niet hun opperste best niet bij AH." De informatieve supermarkt is een goed idee. Maar streef dan ook naar informatieve teksten. Maak van de schappen een voedselencyclopedie of -magazine. Leg eens uit waarom er zoveel soorten eieren zijn. En zoveel soorten bubbelwater. En zo ontzettend veel soorten wijn. Waarom is er maar één soort prei? Is niet-biologische tartaar even slecht als niet-biologische kip? Hoe kom je aan een ander stuk kangoeroe dan biefstuk? Waarom heten "Arno's" zo?

Plaatje: de producten van Monini, bij AHXL hebben ze de complete serie van deze "#1 Italiaanse olijfolie". Welke moet je hebben?
Dit artikel afdrukken