Het vermogen van ’s werelds allerrijksten is met 19% in waarde gestegen naar een totaal van €7,8 biljoen in 2017. Dat meldt Reuters op basis van een rapport van de Zwitserse bank UBS en accountsfirma PwC.

Met name het vermogen van Chinese rijken droeg bij aan de groei. China kreeg er 1 miljardair per week bij; 318 in het jaar 2016 en 373 in 2017. Hun nettovermogen steeg met 39% naar €0,97 biljoen. Het overgrote deel (97%) van de Chinese miljardairs is self-made; ze hebben hun inkomen zelf verdiend en niet geërfd, zoals het merendeel van de Europese en Amerikaanse superrijken.

In West-Europa steeg het vermogen van de rijken met 19%, aanmerkelijk minder dan in China. Nederland telt op de ranglijst van Forbes momenteel 9 miljardairs, onder wie Charlene de Carvalho-Heineken en John de Mol. Volgens het World Economic Forum is toenemende sociale ongelijkheid een van de grootste bedreigingen voor de wereldeconomie. De rijkste 1% inwoners van Nederland bezat in 2015 nog €295 miljard.

Onlangs kwam het FD met een analyse van rijkdom door de eeuwen heen waaruit volgens de krant blijkt dat rijk worden een vorm van boffen en ander toeval is.
Reuters - New-look China rich help drive billionaire wealth to $8.9 trillion:...
  • Deel
Druk af