De Muffinman claimde de zakken te hebben meegenomen uit protest tegen voedselverspilling. Hij wilde ze aan de Voedselbank geven. De houdbaarheidsdatum was overschreden. Het OM stelde zich op het standpunt dat de Muffinman hiermee de Volksgezondheid in gevaar bracht en kreeg in eerste instantie gelijk. In hoger beroep is van dat argument blijkbaar geen sprake meer.

De Belgische actualiteitenkrant Knack.be schrijft:
Het arrest stelt dat er geen bedrieglijk opzet was om diefstal te plegen, omdat de zaakvoerder van de supermarkt in het verleden wel toestemming had gegeven om producten uit de container te halen. Het hof oordeelt wel dat de muffins nog eigendom waren van de supermarkt.

De Muffinman reageert opgelucht en pleit meteen voor het legaliseren van zijn aanpak van voedselverspilling:
“Het hof aanvaardt blijkbaar dat ik al jaren een dialoog had met de eigenaar over het recupereren van weggesmeten producten. Het is duidelijk dat iedereen naar de supermarkten moet stappen en dat we afspraken moeten maken over voedsel dat weggesmeten wordt. Ik hoop dat het probleem in de aandacht blijft en dat het arrest het containerduiken uit de illegaliteit haalt.”

Zijn in de rechtszaal aanwezige medestanders ontvingen de vrijspraak met applaus.

Fotocredits: modomatic
Dit artikel afdrukken