Het nieuws werd vanmorgen al vroeg gemeld op Foodlog door Jan Peter van Doorn: meer winst voor FrieslandCampina door lagere melkprijs.

Het nieuws viel vandaag ook in boerenvakblad Boerderij te lezen. Daarbij is een prachtige lachende foto van bestuurders Boer (l.) en Joosten (r.) van het bedrijf afgebeeld.

Winst 85% gestegen
De winst van onze nationale boerentrots - het enige boerenbedrijf dat echt goed geld verdient in Nederland - blijkt met maar liefst 85% gestegen. Je zou je dus afvragen waarom melkboeren mauwen. In heel Europa, en in Nederland voorop, vertellen ze dat ze de lage melkprijzen niet meer trekken. Hun coöperatie echter verdient fors meer in het eerste halfjaar van 2015 door de lekker gedaalde melkprijzen. Of die nog gaan stijgen? Daarover sombert het lachende bestuur nog.

Moeten we nou lachen of huilen? Ik vind het een verwarrend beeld.
Somberend en lachend
Het bestuur van FrieslandCampina staat dus zowel somber als buitengewoon content en lachend op de ANP-foto. Ze stralen uit dat er alle reden tot plezier is.

Een gemiddeld lid van de coöperatie krijgt per september zo'n €8.000 op zijn bankrekening bijgeschreven door de gestegen winst. "Dat is een bedrag waar ze in deze toch niet gemakkelijke tijden wel wat aan hebben," zegt boerenbestuurder Piet Boer van FrieslandCampina.

De gemiddelde boer die failliet dreigt te gaan komt inmiddels per jaar een aantal tienduizenden euro's aan inkomsten tekort om zijn bedrijfskosten, rente en aflossing op nieuwe investeringen te kunnen betalen. Bij FrieslandCampina blijkt dat in het eerste halfjaar €88 miljoen extra in het laatje te hebben gebracht.

Treffend beeld
De foto van het ANP is een treffend beeld van de moderne agri-industrie. De boer huilt, maar zelfs zijn eigen bedrijf straalt. Zeker bij een coöperatie als Royal FrieslandCampina kun je niet zeggen dat de boeren er niet zelf bij zijn. Ook de lachende Piet Boer links op de foto is ook in het echte leven boer en heeft een eigen melkveehouderijbedrijf in Biddinghuizen. Hij zit in dezelfde shit als de boeren die hij toelacht met rechts naast hem zijn directeur Roelof Joosten, directievoorzitter van FrieslandCampina. Joosten gaat met een heel wat tonnen salaris naar huis. De lage melkprijs maakt dat hij het prima doet voor zijn boeren. Boeren krijgen maar liefst €8.000 toe bij hun verlies. Ook Boer ziet dat helemaal zitten. Zo toont het in ieder geval.

Moeten we nou lachen of huilen? Ik vind het een verwarrend beeld.

Toegevoegd 28 augustus 2015: het FD schrijft vanmorgen Nieuwe topman FrieslandCampina komt boeren niet tegemoet. Argument (kort samengevat): boeren subsidiëren met betere, 'eerlijke' prijzen werkt niet.

Fotocredits: ANP
Dit artikel afdrukken