De onzekerheidsfactor van energie is vervelend. We weten immers al dat we in ons huishoudbudget moeten schipperen omdat ons eten duurder wordt. Als een groter deel van het huishoudbudget aan voeding besteed moet worden, wat blijft er dan over voor de energiekosten - waarvan we niet weten hoe hoog ze gaan uitvallen? Geen wonder dat we bijna allemaal besparen.
Teneinde consumenten meer inzicht te geven, heeft Milieu Centraal, in samenwerking met de Verenigng Eigen Huis en de Nederlandse Woonbond, deze week uitgeroepen tot de Week van de Energierekening.
Tijdens deze week, van 15 tot 21 oktober, kunnen consumenten, maar ook verenigingen van eigenaren en huurdersverenigingen, op de site tips krijgen om te besparen. Ook kunnen ze checken hoe het zit met hun verbruik en meedoen aan een prijsvraag waarmee energiebesparende prijzen zijn te winnen.
Maar waarom zouden we deze onzekerheid en afhankelijkheid van de energiemaatschappijen accepteren? Er is een oplossing: we kunnen onze collectieve woonomgeving gebruiken voor zonne-energie! Onze steden en dorpen barsten van de geschikte daken. Huurderscoöperaties, Verenigingen van Eigenaren, huiseigenaren: aan de slag!
Eén ding vertellen ze er niet bij: in Duitsland hebben ze het zogenaamde Feed In systeem met terugleververgoeding. Daar kun je als particulier je hele dak vol zonnepanelen leggen en alle extra stroom die je produceert aan het Net leveren. Da's geld verdienen. Daarom zie je in Duitsland zoveel daken met fors wat zonnepanelen. Nederland doe daar niet aan. Wij laten het leven liever duurder worden. Duitsers zijn slimmer.
Fotocredits: csete, zonnepanelen op een Deens stadsdak
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik zie toch ook hoop in de woorden van Jeremy Rifkin. Misschien is dit al genoemd, maar dit verhaal kan niet vaak genoeg gedeeld worden. Gisteren wederom vertoond bij het Nationaal Sustainability Congres. Schokkende feiten en mogelijke oplossingen.
http://www.youtube.com/watch?v=6JKWhxNoq5k&feature=BFa&list=PL30FB6FEF896EE2EF
Jack, ik denk dat het sneller kan dan je denkt. Er zijn al partijen die smartgridachtige diensten verlenen voor bv glastuinders die energie produceren. Van daar naar particulieren is een kleine stap, die de Eneco's van deze wereld niet tegen kunnen houden. En als het lukt om binnen een paar maanden de plofkippen uit de supermarkt te krijgen, moet dit ook kunnen.
Henric, no hard feelings. Maar om dat smartgrid te realiseren, moeten we keihard blijven lobbyen, want ik vermoed dat de Eneco's van deze wereld niet zitten te wachten op tienduizenden concurrenten. In de tussentijd blijf ik me gedragen als de tegenpool van de man van la Mancha.
Nou nou Jack, gevoelig puntje? Ik heb het er niet over dat Jack van Messel te weinig doet, want dat weet ik niet. Jij bent blijkbaar goed bezig (mijn zoontje zou nu zeggen:wil je nu een lolly?). Maar dat is flauw.
Ik bedoel dat een onvoldoende actieve overheid vaak als argument gebruikt wordt om zelf niets te doen. En dat actieve grid komt er inderdaad, maar laten we daar niet op gaan zitten wachten.
Henric, ik heb de afgelopen jaren idd relatief weinig gedaan. Van 8000 kwh netto verbruik per jaar naar 0 kwh. Daarnaast nog eens - bij derden - ongeveer 50.000 wp zonnepanelen geïnstalleerd. Gasverbruik van 1500 naar 500 m3. Actief participant in windvogel en windcentrale coöperaties. Maar het kan dus beter. Vertel !
En over het smartgrid. Dat komt er. Heeft tijd nodig. En als het er is, kan je bij mij stroom kopen. Zonder energiebelasting.