Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft door onderzoeksbureau GfK onderzoek laten doen naar de energierekening van ruim 1000 Nederlandse huishoudens. Opvallende uitkomst was dat 44 procent van de respondenten niet weet of ze zullen moeten bijbetalen of juist geld terug zullen krijgen. Bijna 20 procent maakt zich serieus zorgen of ze de energierekening wel zullen kunnen betalen gezien de ook al stijgende energiekosten. Maar liefst 81 procent zegt nu al zijn best te doen het energiegebruik te beperken, vooral door minder warm water te gebruiken en zuinigere apparaten te kopen.

De onzekerheidsfactor van energie is vervelend. We weten immers al dat we in ons huishoudbudget moeten schipperen omdat ons eten duurder wordt. Als een groter deel van het huishoudbudget aan voeding besteed moet worden, wat blijft er dan over voor de energiekosten - waarvan we niet weten hoe hoog ze gaan uitvallen? Geen wonder dat we bijna allemaal besparen.

Teneinde consumenten meer inzicht te geven, heeft Milieu Centraal, in samenwerking met de Verenigng Eigen Huis en de Nederlandse Woonbond, deze week uitgeroepen tot de Week van de Energierekening.

Tijdens deze week, van 15 tot 21 oktober, kunnen consumenten, maar ook verenigingen van eigenaren en huurdersverenigingen, op de site tips krijgen om te besparen. Ook kunnen ze checken hoe het zit met hun verbruik en meedoen aan een prijsvraag waarmee energiebesparende prijzen zijn te winnen.

Maar waarom zouden we deze onzekerheid en afhankelijkheid van de energiemaatschappijen accepteren? Er is een oplossing: we kunnen onze collectieve woonomgeving gebruiken voor zonne-energie! Onze steden en dorpen barsten van de geschikte daken. Huurderscoöperaties, Verenigingen van Eigenaren, huiseigenaren: aan de slag!

Eén ding vertellen ze er niet bij: in Duitsland hebben ze het zogenaamde Feed In systeem met terugleververgoeding. Daar kun je als particulier je hele dak vol zonnepanelen leggen en alle extra stroom die je produceert aan het Net leveren. Da's geld verdienen. Daarom zie je in Duitsland zoveel daken met fors wat zonnepanelen. Nederland doe daar niet aan. Wij laten het leven liever duurder worden. Duitsers zijn slimmer.

Fotocredits: csete, zonnepanelen op een Deens stadsdak