De mens produceert steeds meer spullen terwijl de biomassa als gevolg van menselijke activiteit afneemt. De massa van al die spullen dreigt nog dit jaar de massa van alle levende mensen, planten, dieren, schimmels en bacteriën op aarde te overstijgen. Dat becijferen Israëlische wetenschappers in een in vakblad Nature gepubliceerde studie, schrijft Scientias.

De snelheid waarmee door het volume van door mensen geproduceerde objecten toeneemt, is indrukwekkend. Volgens de onderzoekers verdubbelde het volume van alle door mensen geproduceerde spullen in de afgelopen 100 jaar elke 20 jaar. De onderzoekers schatten dat aan het begin van de 20e eeuw het volume van de door de mens geproduceerde spullen gelijk was aan ongeveer 3% van de totale biomassa. Op dit moment produceren we spullen met een snelheid van 30 gigaton (30.000.000.000 ton) per jaar. Dat is wekelijks het gewicht van alle personen op aarde in spullen erbij.

Die massa zit ‘m vooral in gebouwen, wegen, kunststoffen en machines. Daar tegenover halveerde de biomassa sinds de neolithische revolutie (de eerste landbouwrevolutie, zo'n 13.000 jaar geleden) door landbouw en ontbossing van 2 teraton tot de huidige 1 teraton (1.000.000.000.000 ton). De afgelopen eeuw bleef de biomassa wel ongeveer gelijk.

Aan de hand van de schattingen denken de onderzoekers dat we ons nu ergens op de scheidslijn bevinden. Dat tekent de dominantie van de mens, schrijven de onderzoekers, en onderstreept het het nieuwe tijdperk dat we zijn ingegaan: het Antropoceen. Als we op deze voet doorgaan, zitten we in 2040 op meer dan 2 teraton spullen, oftewel meer dan het dubbele van de massa aan levende wezens.

The paths of human-made and natural materials, by dry mass, cross sometime around this decade
Fotocredits: 'The paths of human-made and natural materials, by dry mass, cross sometime around this decade', Weizmann Instituut, Rehovot
Scientias - De massa van alle door mensen geproduceerde spullen dreigt de massa van alle planten en dieren op aarde te overstijgen
  • Deel
Druk af