Wetenschappers wijzen al jarenlang op de snelle destabilisering van de evenwichten in de natuur zoals wij die kennen en waarin menselijk leven mogelijk is.
De vraag is vooral of en hoe de mens zijn invloed op zijn leefomgeving nog kan reducerenVoor het eerst komen onderzoekers met cijfers over biomassa. Wetenschappers dachten dat de biomassa op aarde voor het grootste deel bestaat uit bacteriën. Nu blijkt dat landplanten goed zijn voor 80% van de totale biomassa. Geschat wordt dat de in aantallen sterk uitdijende mens de helft van de biomassa op aarde zoals die bestaat sinds het holoceen, ons geologische tijdperk, heeft laten verdwijnen. Grote dieren en groot plantaardig leven moesten het veld ruimen voor lage gewassen en kleinere dieren. Tegelijk namen de aantallen wilde dieren sterk af, terwijl de biomassa van mensen en landbouwdieren sterk toenam.
De mens is het jongste toproofdier in de geschiedenis op aarde. Sinds het neolithicum, zo'n 10.000 jaar geleden, leerde hij planten en dieren voor zijn exclusieve nut te telen en daarvoor grondstoffen uit de wilde natuur te gebruiken. Daarvoor kapte hij bos om ruimte te maken voor de akkerbouw. Naar schatting gebruiken we op dit moment 6 keer zoveel landbouwgrond als 3 eeuwen geleden. Het resultaat is dat de totale massa en de diversiteit aan levensvormen sterk achteruit zijn gegaan en de aarde inmiddels de helft van zijn levende natuur heeft zien verdwijnen.
"Het valt niet ontkennen", besluit het artikel op Knack, "de mens is een ramp voor alle andere levensvormen op aarde".
In een belendend artikel op Knack zegt de Vlaamse natuurbeschermer Ignace Schops dat mensen zich moeten realiseren dat de teloorgang van de natuur hun lot als soort rechtstreeks zal treffen. De longread laat het echter flink schuren. Als de mens zich niet terugtrekt, zal de natuur het voor hem gunstige biotoop onleefbaar maken en zelf op zoek gaan naar een volgende fase. De vraag is vooral of en hoe de mens zijn invloed op zijn leefomgeving nog kan reduceren.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Onderaan het artikel staat dat de mens een ramp is voor alle andere levensvormen op aarde. Dat is onjuist. De mens is wel degelijk in staat om rekening te houden met andere levensvormen. Het is echter de kapitalistische samenleving (waarmee helaas nog veel te veel mensen zich verbonden voelen) dat het overgrote deel van de ellende op de wereld veroorzaakt.
#3 Arnold van Woerkom : in het draadje over minister Scholten's visie formuleerde Jan Peter het zo: "De praktijk en de nog lang niet eindigende stroming van winstmaximalisatie en de verdere privatisering van de 'ik' gaat dwars tegen het verlangen naar het wij of het ons in." En Peter van Druenen in #1 : "we vechten tegen een monster, dat nauwelijks is te verslaan. We zijn namelijk zelf het monster.''
Arnold #3, je spreekt me aan. We vonden de longread belangwekkend en gebaseerd op een aantal behoorlijk onderbouwde onderzoeken. Ik heb vooral dit gevoel: laat mensen eerst eens begrijpen wat er aan de hand is, voor ze weer wat moeten. Wat ze gaan doen, beslissen ze nl. toch zelf.
Arnold: "Dan het bronartikel is de mens het probleem of de wijze waarop we omgaan met?" Eén pot nat - het is de aard van het beestje.
Hoofdredacteur het is wel niet jou stuk maar zegt de schrijver o.a. ook dat het economisch financieel systeem, de wijze waarop we dat hebben neergezet en er mee omgaan een van de grootste boosdoeners is. Ik ga er van uit dat hier mensen deelnemen in de discussie met een helder verstand. Dan de vraag wie en hoe gaan we dat doorbreken?
Dan het bronartikel is de mens het probleem of de wijze waarop we omgaan met?