Wetenschappers van de University of Illinois onderzochten de slaapgegevens van meer dan 255.000 Amerikaanse volwassenen. De focus lag op de relatie tussen hun slaapgedrag en de beschikbare 'natuur' in hun directe omgeving. Dat kon het strand zijn of een park en bossen maar ook een mooi uitzicht op het groen.

De respondenten gaven gedurende een maand zelf aan hoeveel dagen ze te weinig geslapen hadden. Daarnaast gebruikten de onderzoekers geografische data om het groen in kaart te brengen en het aantal daglichturen en de temperatuur vast te stellen.

Verband tussen weinig natuur en weinig slaap
Uit het onderzoek bleek dat de meeste mensen tussen de 1 en 6 dagen per maand slecht sliepen. Opvallend was echter dat de mensen die 21 tot 29 dagen met te weinig slaap rapporteerden, minder gemakkelijk toegang tot natuur en groene voorzieningen hadden dan de mensen met een gemiddeld resultaat. Voor mannen bleek het verband tussen slaap en toegang tot natuur veel sterker dan voor vrouwen. Zowel mannen als vrouwen van boven de 65 bleken 'natuur' te ervaren als een krachtig hulpmiddel om goed te kunnen slapen. Het onderzoek is verschenen in Preventive Medicine.

Slaaptips met wetenschappelijke onderbouwing
Mocht je niet in de gelegenheid zijn om de natuur op te zoeken, of in een volledig verstedelijkte omgeving wonen, dan zijn er gelukkig nog andere hulpmiddelen om de slaap te kunnen vatten. De Huffington Post helpt je daarbij met een zestal tips en trucs van slaapexperts.

Bellen blazen of ademhalingen tellen
Bellen blazen, zoals je dat als kind deed met een sopje, is vergelijkbaar met een oefening in diep ademhalen, waarmee je je lichaam en geest kalmeert. Bovendien is het zo'n absurde bezigheid, dat het je vanzelf van mogelijk slaapverstorend gepieker weerhoudt. Vind je bellen blazen maar niks? Ga dan ergens lekker zitten, doe je ogen dicht en concentreer minimaal 3 en maximaal 15 minuten op het tellen van je ademhaling. Zodra je gedachten afdwalen, begin je weer opnieuw te tellen. Deze meditatietechniek verlaagt je bloeddruk en hartslag, waardoor je minder gestresst raakt en beter slaapt.

Leid je geest af
Draaien en woelen in bed leidt tot stress waardoor het nog moeilijker wordt in slaap te vallen. Lees liever in bed nog even een goed boek. Daarmee leidt je je geest af en zorg je dat de vermoeidheid van je lichaam de overhand krijgt. Die afleiding kun je ook door zelfhypnose tot stand brengen. Dat doe je bijvoorbeeld door je voor te stellen dat je 50 services 'in' slaat op je favoriete tennisbaan. Visualisatie vermindert angst en zet het slaapmechanisme van je brein aan.

Tune out
Luister naar zachte, kalmerende muziek. Dat helpt je niet alleen om in slaap te vallen, maar zorgt er ook voor dat je langer en dieper slaapt. Trage muziek verlaagt je hartslag en bloeddruk en brengt je tot rust. Je kunt ook andere geluiden proberen, zoals vriendelijk kabbelende golfjes of een zacht regenbuitje.

Sport 's avonds
Na je werk naar de sportschool maakt je lekker moe, waardoor je snel inslaapt. Recent Zwitsers onderzoek liet zien dat 90 minuten sporten voor het slapen gaan de tijd die het kost om in te slapen verkort doordat het niveau van het stresshormoon cortisol in je bloed lager is. En je hoeft niet eens naar de sportschool, ook gewoon thuis kun je allerlei oefeningen doen of programma's afwerken zoals The Anarchy Workout.

Mijd de klok
Lig je eenmaal in bed, kijk dan niet meer hoe laat het is. Dat zet je alleen maar aan tot piekeren over hoe lang je al in bed ligt of hoe veel (of weinig) tijd je nog hebt om te slapen. Dat levert stress op, waardoor je nog langer wakker kunt liggen. Draai je klok dus met de cijfers naar de muur en leg je telefoon in de la.

Maak een to-do lijst
Als je veel aan je hoofd hebt en je blijft malen, schrijf je takenlijstje voor de volgende dag dan even op. Dat maakt je hoofd leeg en geeft rust, waardoor je gemakkelijker in slaap valt.

Fotocredits: 'Insomnia', Alyssa L. Miller
Dit artikel afdrukken