In onze moderne, door sommigen zelfs 'obesogeen' genoemde leefomgeving liggen dagelijks vele verleidingen om te veel of ongezond te eten op de loer. De bekende Amerikaanse voedingswetenschapper Brian Wansink schat dat we dagelijks zo'n 200 'eetbeslissingen' nemen, vele daarvan onbewust. De meeste blijken plaats te vinden in onze directe woon- en werkomgeving. Wansink becijferde dat we meer dan 80% van onze dagelijkse calorie-inname in een straal van 5 mijl rond waar we wonen kopen en eten, onze 'food radius'. Hij gelooft dat we met een paar 'tweaks' in die radius ons eetpatroon gezonder kunnen maken zonder dat we er zelfs maar bewust over hoeven na te denken.

Brian Wansink heeft zijn concept van 'mindless eating' (het tegenovergestelde dus van mindful eten) beschreven in een nieuw boek: Slim By Design: Mindless Eating Solutions for Every Life. Op US News Health vat Janet Helm de 7 slimme dingen waarmee je je food radius zelf kunt aanpassen samen.

1. Geef je keuken een makeover
Zet verleidelijk eten uit het zicht, een fruitschaal op het aanrecht, het meest gezonde eten vooraan makkelijk te pakken in je kastjes, en leg alle snacks in een apart, lastig toegankelijk kastje. Misschien iets te Amerikaans voor ons, maar ook: haal de gezellige zooi weg, inclusief de luie stoelen en de televisie zodat je keuken minder geschikt wordt voor lounging, met het bijbehorende snacken en snoepen.

2. Richt je koelkast opnieuw in
Alle fruit en groente naar de bovenste plank en makkelijk te pakken, minder gezonde etenswaren naar de groentela. Verpak verleidelijke restjes in aluminium folie of ondoorzichtige bakjes.

3. Pak je eettafel aan
Neem kleinere borden, schep in de keuken op in plaats van de schalen op tafel te zetten. Gebruik hoge of kleine glazen voor alles wat geen water is en kleinere serveerschalen en opscheplepels (theelepels zelfs, volgens Helm).

4. Eet strategisch in restaurants
Vraag de bediening alleen water maar geen brood te brengen. Eet niets dat net zo groot is als je hoofd. Vermijd gerechten die 'knapperig' heten (die bevatten waarschijnlijk 131 calorieën meer) of 'met boter' (gemiddeld 102 calorieën meer). Vraag om een halve portie of - standaard praktijk in de VS - neem de helft van wat je krijgt mee in een doggiebag.

5. Stippel je boodschappenrondje uit
Neem een stukje suikervrije kauwgom om impulsen te onderdukken, of eet iets gezonds voordat je van huis gaat. Verdeel je boodschappenmand of kar in tweeën en reserveer het voorste deel voor fruit en groente. Loop eerst langs de gezonde schappen: verse groenten en fruit, mager vlees, magere zuivel en volkoren granen.

6. Verander je werkgewoonten
Geen snoeppot op je bureau. Mensen met snoep onder handbereik wogen 7 kilo meer dan mensen zonder. Neem vaker een lunch van huis mee en eet met een vriend in plaats van achter je bureau. Als je in de rij in het restaurant staat, kies dan als eerste een stuk fruit - dat lijkt een kettingreactie van gezondere keuzes uit te lokken.

7. Gebruik social media
Contact je favoriete restaurant of supermarkt via Twitter met verzoeken. Praat over je successen (via een blog, Twitter of Facebook) zodat ook anderen hun food radius kunnen aanpassen en 'slim by design' kunnen worden. Wansink heeft zelf het voorbeeld al gegeven en een online community opgezet die te vinden is onder SlimByDesign.org.

Fotocredits: Laffy4K
Dit artikel afdrukken