En nu wil ze ook de Nederlandse markt gaan veroveren. Haar uitgever wil "graag als Nederlandse expert betrekken op het inhoudelijke traject van Sonja Kimpen." Of we daarvoor haar gedachtengoed eens willen bestuderen, met name "Dé 10 principes", een van haar laatste boeken.

Dé 10 principes
voor een leven lang slank
- in slechts 8 weken -


Dat staat op de voorkant van het boek dat de redactie toegestuurd kreeg. De foto laat een stralende energieke Sonja Kimpen zien, balancerend de houten palen van een golfbreker in een onstuimige zee.

De titel is intrigerend. Het boek is ruim opgezet, met veel foto's van erg gelukkige mensen, kleurrijke overzichtspagina's en mooie foto's. De opbouw lijkt in eerste instantie ook helder genoeg: een inleiding, de 10 principes ieder in een hoofdstuk uitgelegd, wat hulpmiddelen... en dat is het dan. Hé, hoe zit het dan met dat 'in slechts 8 weken'? Met het 'actieplan', de 'trainingsperiode' waar Sonja het in het begin steeds over heeft? Ik zou denken dat je die ook in een schema of hulpmiddel terug zou vinden, als een concreet stappenplan. Maar dat mist.

Ik kon het boek niet in één keer lezen. De schrijfstijl is zó simpel, dat je al gauw een 'overdosis' aan herhaalde boodschap krijgt. Dat wordt snel irritant. Na de derde keer uitleggen dat je het intrainen van dé 10 principes kunt vergelijken met leren autorijden, weet je dat wel. De kracht van de boodschap is de herhaling, maar in dit boek wordt het zo ongeveer brainwashing. Overigens schrijft Sonja zelf ook: "Veel mensen die een cursus bij me hebben gevolgd, zeggen me dat ik hen heb gehersenspoeld." Je moet er maar tegen kunnen.

Toch heb ik uiteindelijk het hele boek gelezen, voornamelijk omdat ik nieuwsgierig was naar de beloofde eenvoud en kracht van die principes. Ik herkende veel, werd aan het denken gezet en geprikkeld. Sonja combineert kennis over voeding, beweging met mentale coaching en managementtechnieken. Ze schrijft eigenlijk niets voor, behalve 'positief denken'. Hierdoor ontstaat een mindset van genieten en beloning, en niet van overtreding en straf. En we weten allemaal dat belonen veel betere resultaten oplevert dan straffen!
Bij mij groeide de overtuiging dat dit inderdaad kan werken. Vandaar mijn teleurstelling dat er geen kant en klaar 8-weken plan inzit. Dan zou ik morgen beginnen!

Sonja Kimpen heeft haar sporen in Vlaanderen verdiend. Ik denk dat ook Nederland voor Sonja zou kunnen vallen - alleen zal daar wat meer voor nodig zijn dan dit "praktisch inspiratieboek met (sic) een actieplan".
Dit artikel afdrukken