Hoenderachtigen
Op 15 oktober ging het jachtseizoen voor fazanten open. Een wat rare vogel. Fazanten zijn leden van de orde der Galliformes, de hoenderachtigen. Daar zitten wel meer eigenaardige beesten tussen, denk maar aan de pauw, de haan, de thermometervogel, de hokko, de korhaan.
De evolutie heeft ertoe geleid dat de mannetjes van deze vogelorde opvallender zijn dan de andere. Hoenderhennen hebben hun vent graag gepimpt, zo lijkt het welEvolutie
De evolutie heeft ertoe geleid dat de mannetjes van deze vogelorde opvallender zijn dan de andere. Hoenderhennen hebben hun vent graag gepimpt, zo lijkt het wel. De gekste had het meeste succes bij de dames en dus zien ze er nu zo carnavalesk uit. Het idiote is dat die eigenschappen slechts enkele weken per jaar van pas komen, in het liefdesseizoen. De rest van het jaar moeten de hanen dan maar gedeisd en teruggetrokken leven om niet te veel op te vallen bij vossen en honden. Het leven in de natuur is verschrikkelijk.
Maar dan is er die ultieme selectiefactor in de evolutie: de mens. De hoenderhaan vond hij interessant omdat die zo goed kan vechten. Hanengevechten zijn de voornaamste reden waarom de soldaten van Alexander de Grote deze vogels meebrachten naar Europa. De eetbaarheid van de vogel was lekker meegenomen.
Latijnse benaming
De fazant vonden ze waarschijnlijk gewoon mooi, want ook deze vogel komt ook van ver, met name Colchis, een deel van het huidige Georgië, ten zuiden van de Kaukasus. Phasianus colchicus heet onze fazant voor de wetenschap. Phasianus verwijst naar de rivier Phasis, vandaag de Rioni. Zijn naam is dus Latijn voor (de vogel) van de Phasis uit Colchis.
Gekweekt of wild
Bij ons moet de fazant zijn ingevoerd door de Romeinen, vanuit Europa ging hij later weer naar Amerika en tot in Japan, zelfs in Fiji kweekt men fazanten. Het betekent dat deze vogels eigenlijk altijd maar half wild zijn geweest. De mens keek erop toe dat zij zich konden voortplanten en vermeerderen. Vandaag worden ze gewoon gekweekt in kooien. Iets moeilijker dan kippen, want fazanten kunnen beter vliegen. Vroeger kweekte men fazanten en zette die dan uit tegen het jachtseizoen. Vandaag doen heel wat kwekers niet eens de moeite meer. De meeste fazanten hebben nooit een bos of een heide gezien.
Traditioneel wordt hij/zij ook nog verpakt in een barde, een dun sneetje spekvet en een wijnblad of twee, die laatste zijn te koop bij de Turk om de hoekMannetje of het vrouwtje?
Bij de poelier is de vraag: wat voor fazant willen we, een haan of een hen? “Een hen is goed voor twee personen,” zegt ze, “een haan voor drie.” Ja, maar welke is lekkerder? “De hen,” zegt ze, vaag glimlachend. Ik had het kunnen raden. Kenners raden aan om zo lang mogelijk te wachten. Dan zijn ze vetter. Maar dat gaat uiteraard enkel op voor echt wilde dieren, en daar ben ik ook niet zeker van.
Hoe nobel deze vogel ook is. Iedereen weet wel dat in de keuken een fazant nogal droog kan uitvallen. Daarom wordt hij liever gegaard in een cocotte dan in de oven.
Traditioneel wordt hij/zij ook nog verpakt in een barde, een dun sneetje spekvet en een wijnblad of twee, die laatste zijn te koop bij de Turk om de hoek. Het dier moet gaar zijn, maar zeker niet overkookt. De traditie wil dat er paddenstoelen bij worden gegeven, en een stevige rode wijn. Roomsaus ook (tegen dat droog vlees). Zeg niet zo gauw dat het maar kip is.
De smaak is herfstiger, dieper. En voor de biologen is er ook de eigenaardigheid dat fazanten veel meer beentjes lijken te bevatten dan kippen. Het zijn blijkbaar pezen die bij dit dier zijn verbeend. Veel meer te kluiven, veel meer plezier. De iguanodons van Bernissart hadden dat ook. Nog eens het bewijs dat de dinosaurussen niet zijn uitgestorven, maar nu als vogels vrolijk rondscharrelen op onze akkers.
Het fazantenseizoen duurt nog tot het einde van het jaar. Smakelijk.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Af en toe zie ik nog een fazant. En hazen worden ook al zeldzamer, met al die vossen sinds een jaar of 10 in de polder. Met de de ruilverkavelingen en specialisaties op de bedrijven, denk ik, dat in ons polderlandschap, met minder slootjes, minder struweel etc, maar ook de intensiteit ons productiesysteem, gecombineerd met het steeds verder gefragmenteerde landschap door infrastuctuur, bedrijventerreinen, nieuwbouwwoonwijken het er niet beter op is geworden en er ook niet snel beter op zal worden. Ja. Ik heb een akte, maar ben geen fanatieke mafketeljager.
#4 Jos,
>> de meeste onder ons wonen 4 hoog <<
Waar baseer je dat op?
Ik zal me wel drie keer bedenken om me bloot te stellen aan beschuldigingen van sexisme, maar het is een feit dat bij vogels het mannelijk dier XX is qua chromosomen, en het vrouwelijk XY. Leg dat eens naast de neiging tot uiterlijke verfraaiing, en de overhaaste conclusies staan te trappelen....
Harry, een duim.
Echter woont niet een ieder van ons aan de 'rand' van?
Sterker nog de meeste onder ons wonen 4 hoog.
Men gaat dus af op berichtgeving en verwacht dat er fazanten in de vrije natuur volop rondlopen.
Ja, dat doen ze, maar in beperkte mate.
Zonde om die mooie dieren af te schieten.
Wij wonen net aan de rand van Breda. Over de sloot eerst een 20 mtr strook semi-wild struikenland met enkele berken e.d. en daarna: boerenakkerland. In winter 2014-15 waren er 6 fazantenhanen bij ons in de tuin brood aan het pikken: 4 bruinachtig, als op de foto, en twee blauwachtig ( blauwe bosfazant) , nog nooit gezien. Ons kleindochtertje van 1 1/2 merkte ze op: "opa, kip" fluisterde ze, en lag op haar buik vanachter de vitrage naar ze te kijken.
In de berken komen 's winters diverse fazanten overnachten.