De Britse Telegraph bericht over een recent onderzoek naar de termen die gebruikt worden om de smaak van wijn te omschrijven. Consumenten zeiden vooral hevig in de war te raken van de termen die slijters, wijnschrijvers en wijnmakers gebruiken.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1000 wijndrinkers door het onderzoeksbureau One Poll. Belangrijkste ontdekking: meer dan de helft van de respondenten zei dat de omschrijvingen hen niet hielpen de smaak te begrijpen. Alle termen die ze voorgelegd kregen kwamen van de etiketten of websites van vooraanstaande wijnen of uit de recensies van bekende wijnschrijvers.

Uit een totaallijst van 43 woorden en zinsneden om wijnen te omschrijven moesten de proefpersonen de meest en minst 'helpende' aangeven - helpend in het overbrengen van de smaak van de wijn.
Welke smaak zou je kunnen verwachten bij een wijn die een 'firm skeleton' - stevig skelet - heeft, of 'old bones' - oude botten? Hoe smaakt 'nervy' - pezig, 'wet stone' - natte steen, 'tongue spanking' - een 'pak voor je tong', 'haunting' - beklemmend, 'spring hedgerows' - voorjaarshaag en 'brooding' - broedend? Ook termen als 'vegetal' - vegetaal, 'chunky' - brokkig, 'canny' - uitgekookt en 'minerality' - mineraliteit werden als nietszeggend en verwarrend genoemd met betrekking tot de smaak van de wijn.

Wat waren dan de termen die wel helpen een idee te krijgen van de smaak? Fris, 'zesty' - pittig en 'peachy' - perzikachtig. Daar konden de proefpersonen zich tenminste een voorstelling bij maken.

De wijndrinkers vonden de wijnspeak behalve verwarrend ook pompeus (45 procent). En 2 op de drie klaagden dat ze nooit de geuren in de wijn bespeurden die het etiket noemde. Geen wonder dat maar een derde van de ondervraagden de wijntermen 'behulpzaam' vond.

Tijd voor een andere aanpak? Volgens Justin Howard-Sneyd, een consultant die bij het onderzoek betrokken was: "Waarschijnlijk hebben wij zelf in het verleden ook de fout gemaakt opgeblazen taal te verkondigen, maar is dit een een wake-up call voor de hele wijnindustrie om het anders te doen."

Fotocredits: Bolle etiliche, uitsnede, scaramuzzino
Dit artikel afdrukken