Dierenartsen zonder Grenzen bedacht een eenvoudige actie om het eiwittekort in de voeding van arme Congolezen tegen te gaan. Geef een gezin drie konijnen, twee wijfjes en een mannetje. Geef hen daarbij materiaal om de dieren te huisvesten, drinkbakken en voorlichting over de verzorging van de dieren zodat ze zich 'in optimale omstandigheden' kunnen voortplanten. Daarna is het aan moeder natuur. Als het allemaal naar verwachting loopt, krijgen de wijfjes drie keer per jaar een nest van gemiddeld acht jongen.

Vilt.be meldt over deze actie Dankzij het startkapitaal van drie konijnen krijgen de kansarme kinderen voortaan regelmatig een stukje proteïnerijk vlees, wat hun gezondheid ten goede komt. Daarnaast hebben de gezinnen een inkomen omdat ze af en toe ook enkele konijnen kunnen verkopen. Zo is er dus geld voor een meer gevarieerde voeding en medische zorgen. Ook kunnen de kinderen naar school gaan en op termijn wordt het voor deze gezinnen mogelijk om een lapje grond te huren en zaden te kopen. De mest van de konijnen kan dan helpen om de oogst te verbeteren.

Dierenartsen zonder Grenzen heeft een tweede doelstelling aan het project gekoppeld: het bevorderen van de solidariteit onder de inwoners. “Elk gezin dat konijnen gekregen heeft, moet deze ‘terugbetalen’ door vijf konijnen van de eerste nestjes aan twee andere gezinnen in nood te geven. Die kunnen de konijnen dan weer laten kweken en op hun beurt weer vijf jongen schenken aan anderen”, zegt Dierenartsen Zonder Grenzen.

Geïnteresseerde donateurs kunnen op de site van Dierenartsen zonder Grenzen het 'konijnenspel' bestellen, of voor 40 euro een startset konijnen doneren.

Fotocredits: AloneAlbatross
Dit artikel afdrukken