47
Fotocredits: 'Ketelhuis, met schoorsteen', Westlands Museum voor Streek- en Tuinbouwhistorie, Wikimedia

Flash PerspectiefBoer met schoorsteen nooit piekbelaster

Afgelopen maandag zette het ministerie van LNV een Quick Scan open voor boeren. Daarmee kunnen ze zelf vaststellen of ze voor vrijwillige uitkoop in aanmerking komen. De overheid heeft geen lijstje gemaakt met boeren die zij aanwijst. De boeren kunnen zichzelf aanwijzen via een berekening die ze zelf uitvoeren.

Dat is een slimme manier om geen discussie te krijgen over arbitraire besluiten omdat piekbelasters eigenlijk niet aan te wijzen zijn. De belasting van het milieu wordt door vele boeren (en bedrijven) samen veroorzaakt. Het is dus een kwestie van aanwijzen wie moeten verdwijnen. De overheid laat boeren op basis van criteria zichzelf aanwijzen: wie zich wil laten uitkopen, kan daar zelf voor kiezen.

Helaas blijkt de tool zo ingewikkeld dat boeren, hun adviseurs en zelfs goed in de landbouw en duurzaamheid ingevoerde professionals de Quick Scan niet gemakkelijk in kunnen vullen.

De begrippen en het functioneren van de rekenregels moet je als adviseur weer even onderzoeken om te begrijpen hoe je ermee om kunt gaan. Dat deed de heel slimme boer Boy Griffioen (zie de tweets hieronder). Griffioen deed net of hij in natuurgebied Naardermeer boert. Ook deed hij net alsof hij een schoorsteen op zijn stal heeft. Het rekenmodel zegt dan dat je geen piekbelaster bent en dus niet voor uitkoop in aanmerking komt.

Het effect van een schoorsteen toonden we al eens aan voor de Limburgse vestiging van isolatiematerialenfabrikant Rockwool, een van de grootste ammoniakuitstoters van ons land, die echter geen schade aanricht aan het natuurgebied waar het bedrijf aan grenst door de hoge schoorstenen.

Op Boerenbusiness legde Geesje Rotgers uit dat de Quick Scan een speciaal voor de uitkoopregeling aangepaste versie van het RIVM-model Aerius is.


NRC - Niet iedere boer had verwacht zélf een berekening te maken om te weten of ze piekbelaster zijn, 18 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #1
  • 18 jun '23
  • 17:07

Met manipuleren kom je dus overal onderuit.
Schiphol is ondertussen ook uit de lijst met piekbelasters verdwenen. Dat krijg je met afkapgrenzen van 900 meter en 25 kilometer. Met de sanering van de zg piekbelasters lossen we weinig op behalve dat we 25 miljard hebben platgeslagen.
Aerius als duizenddingendoekje komt als het te laat is ook wel aan zijn einde en met name de droge depositie.

Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #2
  • 18 jun '23
  • 18:35

Ik denk dat een subsidie voor boeren om een schoorsteen te bouwen op hun goedkopere manier is om het stikstofprobleem op te lossen dan die woest aantrekkelijke uitkoopregeling. Of is dat strijdig met de dubbele agenda die ze hebben?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 18 jun '23
  • 19:23

Jordi, we vallen er dan vooral de buren mee lastig. Maar juridisch is het zeker een oplossing, zoals nu blijkt.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #4
  • 18 jun '23
  • 20:33

Het model "gamen" oftewel spelen om te winnen, je leert al snel genoeg aan welke knoppen je moet zitten om "uit te komen" op de gewenste uitslag.

Naast schoorsteen is de warmteinhoud, snelheid (zet er een ventilator op), en uittreedrichting (N2000 omgeving) op om te sturen. Als je het een paar keer handig spelen invult "leer" je het model herkennen en kun je het in volgende ronde bijsturen (kun je ook een model voor maken).

Aerius is niet voor niets lokaal ongeschikt bevonden (door oa Remkes, Hordijk, M Sutton en vele anderen), GIGO als basis van beleid.

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #5
  • 19 jun '23
  • 8:06

Ik zou willen dat ik meer tijd en ruimte had om een paar wetenschappelijk rapporten te schrijven:
1- Over droge depositie (wat is het, meten en modelleren).
2- Over verspreiding van door de lucht (met en zonder schoorsteen).
Alleen beroepsonderzoekers (hen in dienst van een instituut) hebben de luxe.
En pensionada natuurlijk. ;-)

Ik ben begonnen met schrijven van stukjes vorig jaar, ook heb ik inmiddels tientallen wetenschappelijk artikelen over droge depositie. Interessant. Waarom? Omdat er heel weinig nieuwe wetenschap is in een periode van pakweg 20 jaar.

Dan die schoorsteen. Tijdens mijn studie rond 1993 moest ik uitrekenen hoe hoog een schoorsteen moest worden voor een chemische installatie. Hiervoor wordt gaussian plume curve gebruikt. Dit is een model dat zeker al een jaar of 50 oud is en ook in Aerius (OPS) zit. Hoe hoger de schoorsteen hoe hoger de energie inhoud hoe meer de verspreiding in hogere luchtlagen, hoe lager de concentratie hoe kleiner depositie.

Vorige jaar werd ik erop gewezen dat in Duitsland stallen schoorstenen hebben . Voor de grap tekende ik daarom een schoorsteen geïntegreerd in een windmolen (eventueel met gaswasser erin). Om serieus te eindigen: dit is echt ook een oplossing voor veehouders! Het bestaat nog niet in de praktijk maar dit gaat hoe dan ook werken voor boeren dicht op een N2k gebied.

Geniaal toch dat Boy Griffioen geen piekbelaster meer is als hij een 20 meter schoorsteen zou plaatsen

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.