Droogtes die zich heel snel ontwikkelen en lastig te voorspellen zijn heten 'flitsdroogtes'. Ze kenmerken zich door het uitblijven van neerslag en een snelle verdamping van water uit de grond en transpiratie uit vegetatie. Dat is het gevolg van hoge temperaturen en een hoge straling. Waar een normale droogte zich over weken of maanden ontwikkelt, kan een flitsdroogte dat binnen dagen of weken doen.

Sinds de jaren ‘50 zijn er veel meer flitsdroogtes geweest in driekwart van de wereld als gevolg van klimaatverandering. In de komende decennia zal het aantal flitsdroogtes toenemen. Dat schrijven Chinese onderzoekers in Science.

Ze verwachten dat flitsdroogtes in de toekomst overal op aarde gaan plaatsvinden. Europa zou een ‘hotspot’ voor flitsdroogtes kunnen worden, zegt hoofdauteur van de studie Xing Juan.

Het voorspellen van flitsdroogtes is lastig. Volgens Yuan zijn bestaande systemen om droogte te monitoren niet ontworpen om flitsdroogtes op te pikken. Betere voorspellingen zouden waterbedrijven en boeren kunnen helpen om water op te slaan ter voorbereiding op een flitsdroogte.

Universitair hoofddocent droogterisico’s Anne van Loon zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat de landbouw heel snel last krijgt van de uitdroging van het bodemvocht die bij een flitsdroogte hoort. Volgens van Loon moeten we ons ook in Nederland zorgen gaan maken over flitsdroogtes. Als zo’n flitsdroogte zich voordoet tegelijk met een situatie waarbij we lage waterafvoeren van rivieren hebben bij lage grondwaterstanden, "dan kunnen we in Nederland ook in een situatie zijn waardoor boeren geen middelen meer hebben om de gevolgen van dit soort flitsdroogtes tegen te gaan."
  • Deel
Druk af