7
Fotocredits: Smeerkaas op bagel, Pexels

Flash Dagelijkse KostPrima smeerkaas van bonen en wormen met margarine

Spaanse wetenschappers claimen een 'hybride' kaas gemaakt te hebben, die qua voedingswaarde én smaak nog beter zou zijn dan een 'echte' smeerkaas of plantaardig alternatief. Daarmee komen ze tegemoet aan dé twee vraagstukken van dit moment: meer plantaardig eten maar wel net zo goed als dierlijk. De voedingswaarde van de eerste generatie zuivelvervangers schiet tekort, zegt FoodNavigator.

De onderzoekers willen met hun hybride smeerkaas - waarin een deel van de zuiveleiwitten vervangen is door alternatieven met vergelijkbare voedingswaarde - consumenten zonder vraagtekens over de voedingswaarde meer plantaardig laten eten.

Ze gingen aan de slag met eiwitten uit tuinbonen en insecten (meelwormen), beide bekend als goede eiwitbronnen. Ze ontwikkelden een hybride smeerkaas met dezelfde voedingswaarde, textuur en smaak. Dat lukte met een mengsel van plantaardige margarine, melkeiwitconcentraat, stabilisatoren, meelwormmeel, tuinboneneiwitconcentraat, citroenzuur en natriumnitraat. Volgens de onderzoekers heeft hun eindproduct 'vergelijkbare of zelfs betere' smaak- en voedingseigenschappen dan een 100% zuivel- of 100% plantaardige smeerkaas.

Nu de consument nog overtuigen dat tuinbonenmeelwormensmeerkaas niet eng is.

FoodNavigator - Hybrid alt cheese made with dairy, faba and mealworms ?similar or superior? to the real thing , 8 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #1
  • 8 apr '23
  • 12:29

Welja, waarom ook niet, nog even en we gaan een snavel en pluimen krijgen via pilletjes en mogen we in het gras en tuintjes rondscharrelen.........
'De consument overtuigen dat het niet eng is'................Het gaat helemaal niet over of het eng is, het gaat erover of het nodig is, of we het uberhaupt op de lange termijn kunnen verdragen en dat we mensen zijn, geen vogels/vissen of elk ander dier dat wel van insecten leeft.

Gert van der Hoek
  • #2
  • 8 apr '23
  • 12:56

Jammer van de margarine, voor mij stopt het dan meteen; plantaardig vet met zo weinig mogelijk linolzuur gezocht.

Astrid Spijkers
  • #3
  • 8 apr '23
  • 13:51

Voor mij alledrie Gert, Tuinbonen lust ik niet en peulvruchten als vleesvervanger moet je volle granen bij eten anders werken de eiwitten niet goed, margarine is rotzooi, dan nog liever kokosolie als ik geen roomboter zou mogen hebben(wat ik dus wel eet) en meelwormen, tja, zoals ik al zei, ik ben geen vogel en vind het totaal onzinnig.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 8 apr '23
  • 20:42

Opschudding over dit artikel op onze Facebookpagina.
We worden betaald door het insectencomplot en zijn ook nog eens niet zuiver vegan.

Het is maar dat u het weet.

Heb onze bankrekening even gechecked: helaas klopt alleen de eerste bewering al niet.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #5
  • 8 apr '23
  • 21:48

'.......een 'hybride' kaas gemaakt te hebben, die qua voedingswaarde én smaak nog beter zou zijn dan een 'echte' smeerkaas of plantaardig alternatief.'
Is het wel een gefermenteerd product met dezelfde eigenschappen die echte kaas op de darmflora uitoefent?

Kaas mogelijk missing link in ‘French Paradox’, maar dan wel echte! (FL).
Magere kaas niet gezonder dan vettere variant (FL).
'van melk ga je eerder dood'. Gefermenteerde melkproducten, zoals yoghurt en kwark, zouden daarentegen het omgekeerde resultaat laten zien (FL).
Waarom groeit de markt voor vegan-kaas terwijl dat een aantoonbaar ongezonde kaasvervanger is? (FL).

Voor mij geen vegan of hybride kaas, zeker niet voordat onderzoeken m.b.t. microbioom, immuunsysteem, hart en vaatziekten met gunstige resultaten komen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.