Krispijn van den Dries dumpte enkele weken geleden zijn voorraad piepers gratis op de Dam. Op Foodlog werd een lange discussie gevoerd over de zin en onzin van zijn actie. Samen met twee andere biologische aardappelboeren zet hij zijn actie voort. Het drietal verkoopt biologische aardappelen om de handel heen en biedt zo zichzelf en de consument een nette prijs. Daarnaast geven zij 10% van de opbrengst in natura aan de voedselbanken.
Het persbericht van Van den Dries en zijn twee collega's luidt:
In navolging op de Power to the Pieper actie op de Dam in Amsterdam wordt het nu mogelijk gemaakt om op een simpele manier aardappels en andere producten te kopen, direct bij de boer. Want, nog steeds liggen voorraadschuren vol en worden er tonnen voedsel weggegooid.
Nederland loopt bepaald niet voorop als het gaat om de binnenlandse voedselconsumptie, dit jaar liggen er nog enorme binnenlandse voorraden in de schuren terwijl onze consument alweer rustig grijpt naar exact hetzelfde maar dan wel buitenlands product. Uit onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut bleek al eerder dat de Nederlandse consument geen waarde hecht aan het land van herkomst. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Groot Brittannië en Duitsland, landen waar juist zeer scherp op lokale herkomst word gelet. En terecht; op deze manier wordt de lokale economie gestimuleerd in tijden dat dit hard nodig is, vindt er minder energie verspilling plaats en heeft de consument een beter inzicht in de herkomst van zijn of haar voedsel hoe er eigenlijk geproduceerd wordt .
Nog nooit zijn zo vroeg nieuwe buitenlandse producten geïmporteerd terwijl dezelfde binnenlandse producten nog volop aanwezig zijn. Deze import zet een forse druk op de verkoop van het binnenlands product. Prijzen kelderen omlaag of producten kunnen simpelweg niet verkocht worden. Hoe komt dit? Waarschijnlijk let de consument niet op de herkomst of is dit niet makkelijk te zien op de verpakking. Tijd om hier verandering in aan te brengen!
Nergens ter wereld hebben we te maken met zulke strenge voedseleisen als in Nederland, tegelijkertijd mag de Nederlandse overheid geen eisen stellen aan de productiewijze in het buitenland. De consument kan dus van alles in zijn mond stoppen terwijl met een beetje meer doordacht kopen er zoveel beters te krijgen is, wat ook nog een positief effect heeft op de eigen omgeving van u, onze consument. Koop uw voedsel dus lokaal!
Krispijn van den Dries, Michiel Vos en Anton van Vilsteren, drie biologisch boeren uit Flevoland bundelen hun krachten en willen de burger het makkelijker maken door voor een zeer lage prijs een topproduct te verkopen. Op de site van Krispijn, www.krispijn.org , kunnen biologisch dynamische (EKO en Demeter) aardappelen, uien en wortels worden gekocht voor een prijs van 50 cent per kilo. Zowel consument als boer krijgen zo een eerlijke prijs.
Daarnaast profiteren de Voedselbanken, die het om politieke redenen zwaar hebben in deze huidige tijd, ook nog eens van deze direct verkoop. Want van elke kilo verkocht product doneren deze boeren 10% in vers product aan de Voedselbank in de grote steden.
Zou het een verschil maken? Zou het voor omzet zorgen bij de 3 boeren? En als het antwoord op beide vragen negatief is, moeten we dan na al die discussie maar constateren dat we het probleem maar gewoon moeten laten wat het is?
Fotocredits: Daria Mnych
Dit artikel afdrukken
In navolging op de Power to the Pieper actie op de Dam in Amsterdam wordt het nu mogelijk gemaakt om op een simpele manier aardappels en andere producten te kopen, direct bij de boer. Want, nog steeds liggen voorraadschuren vol en worden er tonnen voedsel weggegooid.
Nederland loopt bepaald niet voorop als het gaat om de binnenlandse voedselconsumptie, dit jaar liggen er nog enorme binnenlandse voorraden in de schuren terwijl onze consument alweer rustig grijpt naar exact hetzelfde maar dan wel buitenlands product. Uit onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut bleek al eerder dat de Nederlandse consument geen waarde hecht aan het land van herkomst. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Groot Brittannië en Duitsland, landen waar juist zeer scherp op lokale herkomst word gelet. En terecht; op deze manier wordt de lokale economie gestimuleerd in tijden dat dit hard nodig is, vindt er minder energie verspilling plaats en heeft de consument een beter inzicht in de herkomst van zijn of haar voedsel hoe er eigenlijk geproduceerd wordt .
Nog nooit zijn zo vroeg nieuwe buitenlandse producten geïmporteerd terwijl dezelfde binnenlandse producten nog volop aanwezig zijn. Deze import zet een forse druk op de verkoop van het binnenlands product. Prijzen kelderen omlaag of producten kunnen simpelweg niet verkocht worden. Hoe komt dit? Waarschijnlijk let de consument niet op de herkomst of is dit niet makkelijk te zien op de verpakking. Tijd om hier verandering in aan te brengen!
Nergens ter wereld hebben we te maken met zulke strenge voedseleisen als in Nederland, tegelijkertijd mag de Nederlandse overheid geen eisen stellen aan de productiewijze in het buitenland. De consument kan dus van alles in zijn mond stoppen terwijl met een beetje meer doordacht kopen er zoveel beters te krijgen is, wat ook nog een positief effect heeft op de eigen omgeving van u, onze consument. Koop uw voedsel dus lokaal!
Krispijn van den Dries, Michiel Vos en Anton van Vilsteren, drie biologisch boeren uit Flevoland bundelen hun krachten en willen de burger het makkelijker maken door voor een zeer lage prijs een topproduct te verkopen. Op de site van Krispijn, www.krispijn.org , kunnen biologisch dynamische (EKO en Demeter) aardappelen, uien en wortels worden gekocht voor een prijs van 50 cent per kilo. Zowel consument als boer krijgen zo een eerlijke prijs.
Daarnaast profiteren de Voedselbanken, die het om politieke redenen zwaar hebben in deze huidige tijd, ook nog eens van deze direct verkoop. Want van elke kilo verkocht product doneren deze boeren 10% in vers product aan de Voedselbank in de grote steden.
Zou het een verschil maken? Zou het voor omzet zorgen bij de 3 boeren? En als het antwoord op beide vragen negatief is, moeten we dan na al die discussie maar constateren dat we het probleem maar gewoon moeten laten wat het is?
Fotocredits: Daria Mnych
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik snap dat het voor de boeren een probleem is, maar als consument zie ik geen probleem. De stelling dat nergens ter wereld de voedseleisen zo streng zijn als in Nederland lijkt me wat overdreven, om niet te zeggen onzin.
Krispijn is lid van Nautilus, een coöperatie van biologische telers. Anton van Vilsteren is de voorzitter. Tegenwoordig is Nautilus vooral gericht op GMO, wat zich richt op marktordening. Nu gaan voorzitter en andere leden een actie starten die afzet en prijs verziekt van coöperatie leden (zoals wij) die hun afzet wél geregeld hadden!
Alweer een voedselrevolutie, een nieuw lichtend voorbeeld voor Nieuwvers.nl?
Op de site van Nautilus struikel je over "vraaggestuurd", dat komt op elke pagina voor.
"Nautilus telt ruim 70 zeer gemotiveerde en betrokken telers. De energie die zij in hun bedrijf en de coöperatie steken, willen zij terugzien in een duurzame kwaliteit, constante afzet en heldere promotie. Daarbij staat een vraaggestuurde, realistische en professionele aanpak voorop."
Jopie, als je als lid van Nautilus ook mag verkopen buiten de cooperatie om, waarom zou je dan lid blijven/worden? Ik ben ook lid van een cooperatie (FloraHolland), maar daar maken we nogal een punt van handel die niet via de cooperatie gaat. Dat kan gewoonweg niet.
Henric, je hebt helemaal, maar dan ook helemaal gelijk. Ik overweeg sterk mijn lidmaatschap op te zeggen. Ik las het bericht vanochtend op Foodlog en slaap er nog een nachtje over.
is foodrevolution terug naar de wetten van de jungle?