22
Fotocredits: 'Boer en boerin in koeienstal', DD

FlashBoeren zijn slecht verdienende miljonairs

Dat concludeert het Financieele Dagblad met zoveel woorden na een uitgebreide analyse. Voor de oorzaak worden verschillende redenen gegeven.

Volgens oud-minister Cees Veerman zijn boeren 'prijsnemers'. Daarmee bedoelt hij dat ze met z'n allen te veel maken; als er te veel product in de markt is, bepaalt je afnemer immers wie hij zijn inkopen gunt en tegen welke prijs.

Volgens Cor Pierik van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt het aan de hoge grondprijzen in Nederland. Die liggen bijvoorbeeld tien keer zo hoog als in Bretagne, een gebied met even goede grond en een even goed klimaat. Dat is een plausibel antwoord want in de tuinbouw - die niet grondgebonden is - wordt in jaren zonder gascrisis uitstekend verdiend, zeker nadat het overaanbod dat rond 2010 was ontstaan is opgeruimd.

Volgens landbouwminister Piet Adema staat de boer 'alleen' tegenover de grote verwerkende industrie en supermarkten. Volgens de Wageningse landbouweconoom Harold van der Meulen verdienen boeren te weinig en zijn er daarom geen investeerders die boer willen worden, maar als boeren zo gek zijn hard voor weinig te willen werken dan is er niets aan de hand. En dat doen ze volgens Van der Meulen omdat ze op papier miljonair zijn: hun land is immers duur en daar hebben ze een grote overwaarde op. Voor boerenkinderen is het daarom lastig boer worden: zij moeten al die overwaarde aan hun ouders betalen als ze de boedel overnemen.

Het Financieele Dagblad trekt geen directe conclusie uit deze onderling wat onsamenhangende oordelen. Wie het wel doet, ontdekt dat boeren die niet genoeg verdienen maar wel miljonair zijn, morgen nog hun tent moeten verkopen en het geld in beheer moeten geven aan een goed beleggingsfonds. Ze moeten hun kinderen niet met de boerderij op willen zadelen. Hoe meer boeren stoppen, hoe beter dat is voor de prijs van melk en aardappelen die de overblijvende boeren straks beuren. Als de productie inmiddels niet door het goedkopere buitenland is overgenomen, kunnen hun kinderen dan straks de boerderij wél overnemen. Snap je nu een beetje hoe het werkt volgens landbouwkenners?

Namens het kabinet probeert Adema nu het omgekeerde: hij wil minder land voor boeren (waardoor dat nog duurder wordt) en toch zoveel mogelijk boeren boer laten blijven. Maar die lopen elkaar straks nog jaren voor de voeten.

Het Financieele Dagblad - Landbouw in Nederland lijdt bijna altijd verlies, 5 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter van Teeffelen
Wouter van Teeffelen Land- en tuinbouw
  • #1
  • 5 feb '23
  • 11:35

De gemiddeld slechte resultaten in de landbouw moet je niet wijten aan één of enkele factoren maar is een samenspel van heel veel zaken. Die zorgen er samen voor dat het gemiddelde bedrijf in veel landbouwsectoren niet goed rendeert.
Jaren geleden eens de fruitteeltsector geanalyseerd aan de hand van het zogenaamde Vijfkrachtenmodel van Porter. Dit model is een instrument om het rendement van een bedrijfstak te analyseren. De mate van concurrentie wordt in het model door vijf concurrentiekrachten: sectortoetreding, substituten, onderhandelingsmacht van kopers, onderhandelingsmacht van leveranciers en onderlinge rivaliteit. De uitkomst van mijn analyse was dat (bijna) alle krachten gemiddeld negatief uitpakte op de verdiencapaciteit van de fruitteeltsector. Voor de meeste andere agrarische sectoren pakt het niet anders uit.
Je kunt al snel een hele reeks van factoren noemen die van belang zijn: veel aanbieders van een vergelijkbaar product, onderhandelingsmacht van afnemers is groot, geen sterk merk, hoge grondprijs, hoge arbeidskosten, boeren stoppen niet snel dus aanbod krimpt niet snel, vervangend importproduct uit landen met lagere kostprijs vaak beschikbaar, om kostprijs te drukken of na een goed jaar te drukken kiezen boeren voor schaalvergroting terwijl markt soms niet op meer product vraagt, grond is veilige belegging dus verkoop je niet zo snel, etc, etc.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 5 feb '23
  • 12:27

Het is multifactorieel! Ik ben dat helemaal met je eens Wouter. Ik zou bij de afweging van boeren ook vooral niet vergeten hoezeer boeren weten dat ze op een prima belegging wonen; door bieten te telen en koeien te melken verdienen ze niet veel, maar houden ze hun kapitaal (met subsidies vergaard, dat wel) in stand. Aan de beurs zijn ze dat geld zo kwijt en op de bank wint het veel minder snel aan waarde.

Dit stukje ridiculiseert een beetje het stukje in het FD. Het lijkt geen weet te hebben van het zgn. Farmer's Problem waar al eindeloos over gediscussieerd is de afgelopen 7 decennia in vakkringen (die het zelf ook niet meer op lijken te willen brengen). Wie zo'n stukje schrijft moet even terug naar Ester Boserup, Henry Wallace en Sicco Mansholts opa - zijn 'voorbeeld', zei hij - Derk Roelfs Mansholt (geen liberale herenboer, maar een meer socialistisch denker die aanvankelijk voor grondnationalisatie was) die werd geïnspireerd door zowel Wallace als de Franse 19e eeuwse landbouwminister Jules Méline (een klassieke Franse protectionist). Ik schreef het ooit hier een beetje bij elkaar.

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #3
  • 5 feb '23
  • 12:33

Het stukje in FD legt niet echt uit waarom het is zoals het is. Farmers problem (oligopsonie) dus. Ook Cees Veerman hoor ik daar niet over, jammer dat die essentiële kennis niet breder bekend is. Vooral de minister zou dit moeten weten. Hij krijgt immers de vraag "nieuwe verdienmodellen".

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 5 feb '23
  • 12:38

Inderdaad, Wouter. Dit is stukje is ironisch. Het laat zien tot hoever het denken reikt, zowel in de politiek als de betere media.

En dan te bedenken dat de periode die het beschrijft voorbij is: we gaan schaarste in, vanuit een periode waarin alles heel goedkoop was. De nieuwe toestand is er eentje van ketenbouw om aanvoer zeker te stellen conform de eisen van veeleisende consumenten. Weg oligopsonie of oneindig aanbod vanuit perfecte mededinging. Ketenbouw maakt een einde aan de statistieken achter Boserup en Wallace van waaruit marktordening vanuit de landbouw werd bepleit.

In ons landbouwakkoord wordt ook weer gesproken over marktordening. Die wordt vanuit ketens geordend, maar de politiek verantwoordelijken denken dat ketens een 'eerlijke prijs' moeten beloven. Ook zo'n onderwerp waar we hier een half boek hebben volgeschreven.

Piet Hoogland
Piet Hoogland land- en tuinbouw
  • #5
  • 5 feb '23
  • 14:07

Er wordt hier vanuit gegaan dat alle boeren boer-eigenaar zijn. Er zijn ook nogal wat pachtboeren in Nederland die het criterium van miljonair (bij lange na) niet halen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.