Professor Mark Nelissen, gedragsbioloog aan de Universiteit Antwerpen wil ons minder van eten laten houden. Zelf koken is geen excuus. "Eten dient om ons te voeden, niet om te genieten. Maar door het succes van kookprogramma's en kookboeken denken we alleen nog aan genieten. Daardoor dreigen we te dik te worden en ons naar de uitsterving te vreten."
Nelissen is zelfs kritisch op de in Vlaanderen en inmiddels ook in Nederland bekende Jeroen Meus, TV-kok en inspirator voor eenvoudige zelf te maken maaltijden die niet uit pakjes, bakjes of zakjes komen. Nieuwsblad.be tekende de woorden van Nelissen op:
Kookpornografie. Zo noemt professor Nelissen de trend. En dat doet hij niet zomaar. 'Wie kookboeken koopt en kookprogramma's bekijkt, doet net hetzelfde als mensen die blootbladen kopen en naar pornofilms kijken of zelfs als mensen die heroïne gebruiken: op zoek gaan naar kicks om het genotcentrum te prikkelen.'
en
Natuurlijk is er niks mis mee om te genieten van eten. 'Maar wel als we daardoor te veel eten', zegt Nelissen. 'Eten is een vorm van verslaving zodra het niet meer om biologische redenen is. We zien het niet zo, maar obesitas is ook een ziekte. Je immuniteit daalt, je hebt een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en je sterft vroeger. De overdaad aan eten is zo gevaarlijk dat we ons naar de uitsterving kunnen vreten als we er niets aan doen.'
Nederland beschouwt kookprogramma's als gezond. Dan blijven mensen tenminste weg van de pakjes, bakjes en zakjes waar ook dit jaar kookschrijfster Karin Luyten weer tegen ageert.
Menige vrouw is jaloers op het lijf van Luyten waar nauwelijks 2 grammetjes teveel aan zitten.
fotocredits: yelo.be
Dit artikel afdrukken
Kookpornografie. Zo noemt professor Nelissen de trend. En dat doet hij niet zomaar. 'Wie kookboeken koopt en kookprogramma's bekijkt, doet net hetzelfde als mensen die blootbladen kopen en naar pornofilms kijken of zelfs als mensen die heroïne gebruiken: op zoek gaan naar kicks om het genotcentrum te prikkelen.'
en
Natuurlijk is er niks mis mee om te genieten van eten. 'Maar wel als we daardoor te veel eten', zegt Nelissen. 'Eten is een vorm van verslaving zodra het niet meer om biologische redenen is. We zien het niet zo, maar obesitas is ook een ziekte. Je immuniteit daalt, je hebt een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en je sterft vroeger. De overdaad aan eten is zo gevaarlijk dat we ons naar de uitsterving kunnen vreten als we er niets aan doen.'
Nederland beschouwt kookprogramma's als gezond. Dan blijven mensen tenminste weg van de pakjes, bakjes en zakjes waar ook dit jaar kookschrijfster Karin Luyten weer tegen ageert.
Menige vrouw is jaloers op het lijf van Luyten waar nauwelijks 2 grammetjes teveel aan zitten.
fotocredits: yelo.be
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ach , als een professor het zegt .... ;-)
Vooral de zinsnede in de laatste alinea ''als WE er niets aan doen " boeit me . Maar wie zijn ,,WE" ...?
De kookprogramma's op de televee zie ik gelukkig niet meer omdat ik gode zij dank geen televee meer heb.
Geen idee wie Luyten is ( bij navraag , mijn vrouw ook al niet ;-) ) en waarom ik benieuwd zou moeten zijn of daar 2 grammetjes teveel aan zitten ?
Ok, dus mensen die zelf koken en naar kookprogramma's kijken.
Zijn 24 uur per dag bezig met lekkere dingen maken en zich daar vervolgens mee volproppen. Het ene is nog niet op of het zweet breekt al uit. De kick van het genieten moet weer bevredigd worden.
Ik ga toch opeens heel anders naar mezelf kijken.
Gedrags bioloog, Sociale psycholoog, ..., ieder zijn 15 minuten deze hersft blijkbaar.
Ik ben toch wel erg benieuwd: welke onderzoeksdata ondersteund dat (wel of niet) zelf koken tot overgewicht leidt..?
Bij zowel pakjes als geen pakjes kan je teveel eten en om nu weer de TV de schuld te geven van de huidige maatschappij is ook niet echt opmerkelijk (of dat waar is of niet - origineel of onderbouwd is anders).
De professor heeft absoluut gelijk.
Als wij zelf gekookt hebben, en ons overgeven aan het vuige en wulpse eetgenot, dan doen we altijd eerst de gordijnen dicht, zodat we anderen niet shockeren en opwinden, zoals we ook doen tijdens seks...
In mijn geval gaat het zeker wel op. Een groot deel van mijn leven was ik een zogenaamde "moeilijke eter". De lijst van dingen die ik meende niet te lusten was enorm. Warm eten deed je omdat het moest en ook wel omdat je honger had. Maar ik wilde het liefst alles puur, dus gewoon vlees met peper en zout bakken, meer niet. Groenten koken, klaar. En ook al vind ik boontjes van zichzelf best lekker, overeten deed ik toen nooit. Als je genoeg hebt gehad heb je genoeg gehad.
Tegenwoordig is mijn grootste hobby koken en als je moeite hebt gestopt in je eten en het ook nog eens vingerlikkend lekker is, dan hou je dus niet op met eten als je enigzins vol zit, dan eet je lekker door. En nog een hapje en nog een.
Bovendien, al die kookprogramma's en kookboeken brengen je op ideeën, ideeën waar bijna niet genoeg eetmomenten voor te bedenken zijn. (de verslaving waar Nelissen op duidt) Nam ik vroeger genoegen met een boterham met beleg maak ik nu rijkelijk belegde broodjes pulled pork of flans ik een eiersalade in elkaar. En dan moet er 's avonds weer gekookt en gegeten worden en dan sla ik alle taarten, koekjes en zoetigheid die je voorbij ziet komen nog over! Nee, voor mij is het duidelijk dat deze hobby niet goed is voor mijn lijn. En daardoor automatisch niet goed voor mijn gezondheid. Want ik ben van mening dat je beter ongeïnspireerd & gemakzuchtig uit pakjes en zakjes kunt eten als je daarmee slank blijft dan geïnspireerd alles from scratch zelf maakt als je daarvan te dik wordt. Gezondheid zit 'm meer in je gewicht dan in wat je eet.
Maar goed, dat weerhoudt mij er natuurlijk niet van vrolijk door te koken en schransen, maar een beetje gelijk heeft ie wel, die mijnheer Nelissen.