Kookpornografie. Zo noemt professor Nelissen de trend. En dat doet hij niet zomaar. 'Wie kookboeken koopt en kookprogramma's bekijkt, doet net hetzelfde als mensen die blootbladen kopen en naar pornofilms kijken of zelfs als mensen die heroïne gebruiken: op zoek gaan naar kicks om het genotcentrum te prikkelen.'
en
Natuurlijk is er niks mis mee om te genieten van eten. 'Maar wel als we daardoor te veel eten', zegt Nelissen. 'Eten is een vorm van verslaving zodra het niet meer om biologische redenen is. We zien het niet zo, maar obesitas is ook een ziekte. Je immuniteit daalt, je hebt een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en je sterft vroeger. De overdaad aan eten is zo gevaarlijk dat we ons naar de uitsterving kunnen vreten als we er niets aan doen.'
Nederland beschouwt kookprogramma's als gezond. Dan blijven mensen tenminste weg van de pakjes, bakjes en zakjes waar ook dit jaar kookschrijfster Karin Luyten weer tegen ageert.
Menige vrouw is jaloers op het lijf van Luyten waar nauwelijks 2 grammetjes teveel aan zitten.
fotocredits: yelo.be
Volgens mij loopt deze hoogleraar wat hard van Stapel, of misschien is ie wel Stapelgek geworden.
Ik heb eens gekeken of ik literatuur kon vinden over de invloed van kookTV op eetgewoonten.
Van deze studie kan ik helaas niet meer inzien dan het abstract maar het lijkt er op dat ""celebrity chefs"" weinig invloed hebben.
Waar baseert Nelissen dit op?