Het berichtje komt heel stilletjes en klein. En toch is het onmiskenbaar: Unilever lijkt te starten met eigen winkels.
Unilever zou met eigen winkels willen starten. Dat gerucht gaat al jaren. Omdat A-merken door supers worden uitgeknepen kunnen ze onvoldoende verdienen. Daarom moeten ze steeds meer gaan maken. Zo kunnen ze uit het volume de teruglopende marge op een eenheid product toch weer een beetje goed maken. Dat lukt echter alleen als wij steeds meer gaan eten. Als ze met eigen winkels gaan werken valt die trend welllicht een beetje te keren. Er zijn immers grenzen.
Dit berichtje staat vandaag in De Pers:
Dit artikel afdrukken
Dit berichtje staat vandaag in De Pers:
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Stel je voor wat er gebeurt als ook Nestlé, Danone, FrieslandCampina en Procter & Gamble dit gaan doen. Binnen een paar jaar ziet het superwinkellandschap er totaal anders uit.
Goed idee! krijgen kleine producenten wat meer ruimte, kan niet wachten.
Eigen winkels met daardoor een zeer beperkt producten pakket, waar de klant voor het uniforme aanbod enkel naar toe te lokken is met een lagere prijs. Dit kan volgens mij, alleen maar leiden tot verdere prijsdruk.
Coen, ik denk dat het juist kan leiden tot 'formuledruk' en terugkeer tot de kern van voedsel en wat een aanbieder op dat punt te bieden heeft in plaats van hoge prijzen voor logistiek en andere verkoopkosten.
Misschien ontgaat mij iets, maar ik zou dit toch geen speler in de "super" branch willen noemen. Het is meer een snack/horeca loket; een soepshop ipv Starbucks zeg maar. Het is de vraag of die snackpoints ook Unilever producten voor thuisgebruik gaan verkopen - dan worden het wel supertjes, of dat ze het vooral inzetten om het merk - en daarmee de A-merk keuze in de supermarkt - te ondersteunen. Ik denk het laatste, want fysiek retailen voor een producent is duurder en vooral risicovoller dan het benutten van bestaande infrastructuur. Interessant is het wel, al zou ik liever verse, "herkenbare" boerensoep eten...het zijn moeilijke tijden voor de Unilevers...maar interessant is het wel.