Dit pakje 'gebraden beenham' (€ 1,99/ons) kwam zaterdag mee van een grote super. Het smaakt gewoon nat met de afsmaak van conserverende milde pekel. Veel mensen zullen het heerlijk zullen vinden. Maakt het wat uit zeggen? - zeggen de rekkelijke culi-relativisten hier inmiddels. Maar ik heb wel een praktisch probleem. Deze ham is zo dun gesneden dat je de plakjes onmogelijk van elkaar kunt halen. Het plaatje klopt dus. Je kunt alleen maar het hele pakje tegelijk op je brood doen. Ik snap de verkooptruc.
Help: hoe snij je gekookte ham het best zodat die het lekkerst smaak? Dun of niet?!?! Of toch maar ergens er tussenin?!?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Flinterdunne salami geeft meer smaak dan een blokje.
Een dunne plak goede Gouda smaakt beter dan een dikke.
Een dikke plak ham smaakt beter dan een flinterdunne.
Een brok parmezaan smaakt beter dan geraspte.
Het dun snijden geeft een groter contactoppervlak met de lucht, waardoor meer geurstoffen vrijkomen. Verder is het een techniek om taaie vlees- (of vis-)producten makkelijker kauwbaar te maken, vandaar dat gerdroogde hammen en worsten liefst heel dun worden gesneden. Het verbetert de textuur. Voor zo'n natte slappe hesp is dit natuurlijk puur cosmetica. Het draagt alleen maar ergernis bij.
Het liefst flinterdun voor op de boterham.Naar mijn idee veel betere smaak.
Overigens heb ik zaterdag j.l. o.a.een mooi stuk bacon en een stuk rookspek van de markt bij Ewsum meegenomen.Verwerken voor in of bij een maaltijd.Hummm.Lekker.Zeker met dit weer krijg ik daar echt zin in.
Trachet@
"Het dun snijden geeft een groter contactoppervlak met de lucht, waardoor meer geurstoffen vrijkomen"
Ja, tijdens het snijden in de fabriek verliest het meer geurstoffen, maar niet tijdens het verorberen.. Of bedoel je dat ? Overigens valt men over kleurstoffen en additivieven, maar hoor je weinig mensen over de nep geur- & smaakstoffen die worden toegevoegd.
Nieuwe verkooptruuk bij de C-1000:
Het pakje voorgesneden vleeswaren (100gr) oogt 3 maal zo dik. King Size. Dat komt omdat de vleeswaren er - op een gegolfde bodem ingerold in zijn gelegd. Om te voorkomen, dat de klant de nepverpakking door heeft, is er aan de onderzijde een info-sticker over het gehele golf-oppervlak geplakt, zodat bij het pakken van het dikke pakje, er geen argwaan is. Ik had vergeten naar het gewicht te kijken. Thuis uit de king-size verpakking 5 dunne plakjes gehaald.
Omdat het juiste gewicht er op staat, zal het wel geen oplichting zijn, maar 'verantwoorde marketing'.
Uuldersma@
Leg eens uit waarom flinterdun meer smaak zou afgeven. Ik heb altijd een beetje last van plaatsvervangende schaamte als men bij de slager royaal om een half onsje zo dun mogelijk gesneden boterhamworst vraagt. Maar ik begrijp dat het dan meer smaak oplevert aan de betreffende bourgondier ? Of zou het een budgetkwestie zijn ? In Franktijk en Belgie snijdt men veel dikker; alleen wel eens lastig dat men het kunststofvel er niet af trekt.
Guillaume,van plaatsvervangende schaamte bij de slager heb ik geen last.De beste man is blij met me.Kan nogeens z,n ei kwijt over z,n vak.Laatst een hele verhandeling over afhangen van vlees.En...ik koop wel meer dan een half onsje vleeswaar.Ook prettig voor de slager.Daarnaast is de slager gewent aan ook half onsjes te snijden voor b.v.alleenstaanden.Maar dit terzijde.
Met plezier snijden ze voor mij voor de boterham de hammen dun.Wil ik ham op de een of andere manier bij of door mijn eten verwerken dan snijden ze met evenveel plezier dikkere plakken ham af.Het is een slager,geen supermarkt.
En dan,als je alles wilt beredeneren.
Ik vind het gewoonweg prettiger als smaakbeleving.Dun gesneden uit praktische overweging.Neem b.v. geschaafde courgette,daarop een saus van griekse-joghurt,kruiden,zout,olijfolie.Daarbovenop ,dun gesneden ham,.Dit een aantal keren herhalen.Dan moet je het rollen.[in de oven]Met een dikke plak ham wil dan niet.
En weet je,de dames bij de slager vinden dit soort van gestes van mij dan weer aardig.Wat een lekkerrr receptje.En zo ben je elkaar dan weer ter wille.