Meer dan een kwart van de totale calorie-inname van 2 tot 18-jarigen in de Verenigde Staten bestaat uit ’lege’ calorieën. Dat blijkt uit onderzoek van het National Cancer Institute, schrijft Eurekalert. 'Leeg' heten calorieën die naast energie geen verdere voedingswaarde bieden.
Voor het onderzoek bekeken onderzoekers de voedingsinname van kinderen tussen de 2 en 18 jaar tussen 2007 en 2016. Hiervoor gebruikten zij de gegevens van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). De onderzoekers keken naar de consumptie van verschillende soorten voedingsmiddelen en dranken. Ook berekenden ze de totale calorie-inname en het aantal lege calorieën uit toegevoegde suikers en vaste vetten.
Hoewel de totale calorie-inname van de 2-18 jarigen voor meer dan 25% uit 'lege' calorieën bestond, ontdekten de onderzoekers wel een dalende trend in de totale energie-inname en de inname van lege calorieën.
Bovenaan het lijstje van meest gegeten ‘lege’ producten staat pizza, gevolgd door sandwiches, koek en gebak, frisdrank en gezoete melk. Jongere kinderen drinken vooral (gezoete) melk en vruchtendranken. Hoe ouder, hoe meer de inname verschoof naar vast voedsel en frisdranken.
EurekAlert - Study pinpoints top sources of empty calories for children and teens
Voor het onderzoek bekeken onderzoekers de voedingsinname van kinderen tussen de 2 en 18 jaar tussen 2007 en 2016. Hiervoor gebruikten zij de gegevens van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). De onderzoekers keken naar de consumptie van verschillende soorten voedingsmiddelen en dranken. Ook berekenden ze de totale calorie-inname en het aantal lege calorieën uit toegevoegde suikers en vaste vetten.
Hoewel de totale calorie-inname van de 2-18 jarigen voor meer dan 25% uit 'lege' calorieën bestond, ontdekten de onderzoekers wel een dalende trend in de totale energie-inname en de inname van lege calorieën.
Bovenaan het lijstje van meest gegeten ‘lege’ producten staat pizza, gevolgd door sandwiches, koek en gebak, frisdrank en gezoete melk. Jongere kinderen drinken vooral (gezoete) melk en vruchtendranken. Hoe ouder, hoe meer de inname verschoof naar vast voedsel en frisdranken.
Ik schrik van de beperktheid van de conclusie.
Al het voedsel wat we heden ten dagen eten is rijk aan lege calorieën.
De wijze van voedselproductie en het negeren van de natuurwetten zijn daar debet aan.
In de vorige eeuw zijn er meer dan 70% voedingswaarden uit ons voedsel verdwenen.
Waarom wordt die kennis niet meegenomen?
#1 Arnold, hoe kom je tot deze alarmistische conclusie?
We hebben hier op foodlog het al vaker over gehad en daaruit kwam ook naar voren dat vele vergelijkingen niet houdbaar zijn door andere omstandigheden, testmethodes kweekmethodes en dergelijke.
Recentelijk is nog eens naar bloem gekeken (UK - 3 jarige veldproef), zie ook deze studie in nature, de conclusie:
"The conclusion from this study is, therefore, that there is no evidence that the health benefits of white flour from wheat grown in the UK have declined significantly over the past 200 years. In fact, increasing trends in several components, notably the major form of dietary fibre (arabinoxylan) are observed. This is despite great increases in the yields of wheat grown over this period. However, there are strong environmental effects on grain composition which must therefore be taken into account when comparing the compositions of grain samples."
De basis van waaruit we voedsel "maken" is niet veranderd, mogelijk zelfs verbeterd (inclusief logistiek, opslag ed). Hoe we het bewerken tot iets wat we nuttigen zal meer in het dieet en de dieetkeuze liggen en die maken we zelf als mens. Het is nu meer gemaksvoedsel en "graas-momenten" bestaande uit veel suiker, vet, zout en dergelijke. Dat is een keuze die de onderzoekers ook hier aangeven.
Arend In de zin zoals jij het bedoeld maken ze geen voedsel maar vermaken ze voedsel, zou willen zeggen verprutsen.
Voedsel wordt niet gemaakt maar geteeld, zit daar de discrepantie.
Ken jij de relatie tussen de kwalen die ons overkomen en het tekort aan een nutriënt of meerdere nutriënten?
Ken jij de inname van mensen van supplementen en waarom?
Ontken je dat onze bodems waarop we telen gedegradeerd zijn?
Dat er bodemdeskundigen zijn die haarfijn kunnen aangeven wat er mis is in de bodem?
Dat de wijze waarop en de vorm waarin we nutriënten toedienen een onbalans in de bodem veroorzaakt en ook in het voedsel?
Dat die onbalans in ons voedsel aantoonbaar is?
Dat bekend is in de medische wereld wat daarvan de gevolgen zijn?
Een prof. uit de medische faculteit zij ons eind jaren 80 al zorg dat het voedsel weer de inhoud krijgt zoals in de evolutie bedoeld want daarop zijn we geëvalueerd. Enz.
Lege calorieën, een samenraapsel van wat ik in het verleden al eens op FL heb geplaatst.
'The dilution effect, an unintended consequence of increasing crop yields.' Uit de Franse documantaire: Manger plus pour se nourrir moins (Franstalig).
Ook inzichtelijk met een waarschuwende toon is: 'Industrie Agro-alimentaire Business Contre Sante - l’équipe de Cash Investigation (TV Fr2)' maar heb ik alleen nog op de harde schijf staan.
Bij nieuwe rassen gaat het al lang niet meer om vitamines, mineralen en andere onmisbare nutriënten. De opmars naar grotere opbrengsten ten koste van kwaliteit is al vele decennia aan de gang.
Zo zijn graanhalmen net als veel andere gewassen veel groter dan vroeger. Bovendien zijn er door veredeling zeer waardevolle nutrienten verloren gegaan om het meel witter te krijgen en het rijzen te verbeteren. De tarwe is eigenlijk verpest door er extra gluten in te veredelen, de luteïne er uit te halen en het gehalte aan mineralen te verlagen. Er zijn nog granen bewaard gebleven waar niet zoveel aan geknutseld is, maar die hebben een lagere opbrengst en resulteren in brood waar je wat langer op moet kauwen. Bron: Dr, Friedlich Longin, Agrarwissenschaftler, Universität Hohenheim in een docu op ARTE (D).
Bij tomaten is er een groot verschil in nutriënten tussen grondteelt van VR soorten (die seizoensgebonden worden geteeld) en substraatteelt van hybride soorten. Bio of niet-bio maakt weinig uit.
Tussen industriële teelt en veldteelt is er ook een groot verschil in hoeveelheden Lycopene, vitamine C en polyphenolen. Reden temeer om zoveel als mogelijk seizoensgroente van vollegrond te nuttigen, waarbij hybride soorten zowel conventioneel als biologisch geteeld er vaak slecht vanaf komen.
En hier nog iets over de melk waar tegenwoordig teveel omega6 en te weinig omega3 vetzuren in zitten. Er zijn melkveehouders in Frankrijk die meer voor hun melk krijgen als het gehalte aan omega3 vetzuren hoger is. Hiervoor worden veel klaver en andere kruiden aan het weidemengsel toegevoegd en een daarvoor geschikt koeienras gebruikt. Ik weet niet of zoiets hier ook bij bio melkveehouders gebeurt.
Arnold, als je Kamervragen stelt, is het handig als jij vertelt wie al die mensen zijn die weten en bevestigen wat jij beweert.
Dus: kom maar op.
Wedden dat je voor de 100ste keer met geen enkele naam en publicatie zult komen?