De zaak was door de azijnmakers van Modena aangespannen tegen een Duits bedrijf dat al jaren azijnproducten verkoopt onder de naam 'Deutscher Balsamico', schrijft Zeit. Dat mag het bedrijf dus ook blijven doen, volgens het Europees Hof van Justitie.
De Beschermde Geografische Aanduiding is bedoeld om regionale specialiteiten in Europa te beschermen tegen toe-eigening en namaak. Smaak, reputatie en receptuur moeten dus een directe relatie hebben tot de regio waar het product gemaakt wordt. Balsamico kan ook ergens anders vandaan komen dan uit Modena, vindt de rechter.
De naam 'Aceto Balsamico di Modena' blijft wel beschermd. Maar het exclusieve gebruik van de afzonderlijke woorden in de naam kunnen de Modenezen niet claimen. "Het woord 'aceto' is een algemene term en het woord 'balsamico' is een adjectief dat algemeen gebruikt wordt voor azijn met een zoetzure smaak", aldus het Hof.
Balsamico: Che ha le qualità del balsamo: pomata b.; estens. aromatico, profumato, odoroso (wat kwaliteiten van balsem heeft: aromatisch, geparfumeerd, geurig
Balsamo: Liquido resinoso e aromatico secreto da varie piante, che, all'aria, diventa vischioso o solido (balsem: harsige en aromatische uitscheiding van verschillende planten die blootgesteld aan de lucht viskeus en vast worden)
Vreemd. Als er iets typisch Italiaans is... Moet wel zeggen dat de Italianen met de kwaliteit zelf wel rommelen. Varieert van super (*) tot flessen die er naast gelegen hebben.
Adviseer de Italianen toch om eens 'Italienisches Reinheit Hefeweizen Bier' op de markt te brengen. Kijken wat dat los maakt.
Voerde laatst email correspondentie met de voorzitter van de belangenvereniging Elzasser weinen (Association des Viticulteurs d'Alsace (AVA) .
De Duitsers brengen (ook hier) Pinot Blanc 'vin de cepage' op de markt in flessen die er Frans (**) uitzien door het etiket. Maar uit de kleine letterjes achterop blijk dat het niet in Duitsland in flessen gevulde Franse wijn is, maar zelfs Duitse wijn..
Nederland plooit zich naar onze oosterburen. Waar vroeger Pinot Blanc, Riesling, Gewuerztraminer, Pinot gris in de supermarkten stond, mag je blij zijn als er af en toe nog een Pinot Blanc staat. Voorheen voerde Lidl zeker 3 verschillende Elzassers, maar nu bestaat het gamma uit Duitse witte wijnen. Ook bij PLUS, Jumbo etc. AH heeft er af en toe staan. Dure.
De Fransen zijn boos. Terecht.
(*) Wij injecteren met een spuitje balsamico in halve rijpe vijgen uit onze tuin, waarna er een stukje Gorgonzola opgaat en wat olijfolie er rond en erop en soms op parmaham er op leggen.. Zoete wijn bij drinken. De 'groene-bruine' vijgenop de foto zijn echt goed rijp, krijgen niet die paarse kleur. Vijgenboom is winterhard, en geeft vijgen in een tweejarige cyclus. De kleintje voor 2020 hangen er nu 2019 al aan.
(**) Wij kochten Riesling en Pinot Gris. Zowel naam als etiket Franstalig, 'Vin de Cepage' (!)
J. Meyer (een zeer bekende naam in de Alsace). Kregen ons geld terug.
Fransen zoeken het uit.
Er zijn duidelijke intensiteits/kwaliteitsverschillen tussen balsamico… die ik bijna dagelijks gebruik, in salades, maar ook als smaakmaker (malsmaker) in stoofgerechten of pasta's (heerlijk ook in boerenkoolstamppot)
Net als bij wijn is een goede druif de basis (zoals tannine's), en dat hoeft van mij geen Italiaanse druif te zijn.... misschien kan het beter ;)
Gezien de benodigde hoeveelheden kan het niet echt financieel kwaad om een betere kwaliteit te nemen... maar vergelijkend onderzoek van Kassa of zo is mij onbekend.... iemand anders?
Duitse witte wijnen zijn vaak hoogstaander/ aparter dan Franse.... om de knuppel maar in het hoenderhok te gooien.... maar dan heb je het wel over flessen vanaf zo'n 9 euro…. zoals van het 'huis' Jacob Gerhard. En er zijn ook hele goede Franse, absoluut... net zoals misschien nog wel betere Italiaanse... pinot gris of pinot groccio? Bourgogne of Elzas (Lotharingen)?
#4 Frank, er zijn uitstekende wijnen, maar grosso modo haalt Duitsland het niet bij Frankrijk.
Het grootste wijngebied is Mosel / Rijn. Als je de geografie bekijkt zie je meteen het probleem.
De Moezel loopt slingerend van West naar Oost de Rijn in. Mist gewoon zon. De noordelijk oever is te steil; die werd vroeger tot boven benut, maar dat is te arbeidsintensief. Men heeft nu wijngaarden veel lager, met druiven die minder zon benodigen. Op dit plaatje zie je dat de bovenste wijngaarden niet meer gebruikt worden.
In de Rijnvallei zelf (niet alleen uitgesleten, maar hoofdzakelijk een noord/zuid-'slenk'), ontberen de wijnvelden in de zomer de vroege zon, waar de de Alsace volop van geniet en door de lange glooing naar de Rijn in de namidag/vroege avond relatief lang. Dat maakt een zeer groot verschil uit.
Je kunt er over discussieren, en inderdaad zet 'Liebefraumilch' (?) en 'Chateau Kopfschmerzen' wat minder de standaard, maar een vergelijk met de Elzasser wijnen wordt problematisch. Rond Baden zijn kleine dalen met een micro-klimaat die prachtige rode wijnen (inderdaad duur) opbrengen. Duitsland is primair een bierland, en blijft qua wijn in de schaduw van La douce France, Italie en Spanje...