De pepersaus Tabasco, anderhalve eeuw oud, wordt nog altijd op dezelfde manier gebrouwen, schrijft De Morgen. Nog steeds van maar 3 ingrediënten: pepers, azijn en zout. Het geheim van de smaak zit volgens Tabasco’s vice-president Harold Osborne in de tijd die het hete sapje krijgt om te rijpen. De pepers groeien in een jaar tijds rond de fabriek op Avery-Island, een moeraseiland ten westen van New Orleans. Dan worden de rijpe vruchtjes gemalen met zout en gaat de peperpuree 3 jaar lang in een eikenhouten vat. Na die periode komt de azijn erbij, wordt er nog een maandje gemixt en dan kan er gezeefd, gebotteld en verscheept worden.
Tabasco is nog altijd in handen van de familie van de oprichters, de Mcllhenny’s. Volgens Osborne is dat ook de redding; een grote producent zou om financiële redenen de rijpingstijd verkorten, en daarmee de smaak verarmen. Er zijn ook ijs met tabasco en, niet te vergeten, bier.
De Morgen - Amper 3 ingrediënten, en toch duurt het 5 jaar om klaar te maken: wist u dit al over Tabasco?
Tabasco is nog altijd in handen van de familie van de oprichters, de Mcllhenny’s. Volgens Osborne is dat ook de redding; een grote producent zou om financiële redenen de rijpingstijd verkorten, en daarmee de smaak verarmen. Er zijn ook ijs met tabasco en, niet te vergeten, bier.
Helemaal gelijk heb je Harry van den Burg ... ik heb ze notabene nog gegeten in Lousiana... alligator on a stick is te koop op de markt in New Orleans
Nou weten we dus ook waar je naar toe moet als je échte krokodilletranen zoekt.... Dus niet, dat zijn alligators in Louisiana.
De hele omgeving van de fabriek ruikt naar fermenterende tabasco, kan ik uit eigen ervaring melden. Avery Island is ook schitterend overigens, er ligt een klein natuurreservaat met krokodillen, zilverreigers en ander fraais.
Overigens kwam niet alle peper uit de eigen omgeving....