Er zijn pepers uit de capsicumfamilie (pepers en paprika's) die in gesneden vorm minstens 14 dagen houdbaar zijn. Dat blijkt uit onderzoek van een Amerikaanse plantengeneticus en een levensmiddelentechnoloog. Zij onderzochten 50 verschillende pepervariaties op hun weerstand tegen snijden.

Hun onderzoek speelt in op de groeiende vraag naar gesneden groente en fruit. Met de gevonden soorten die beter vers blijven na het snijden, kunnen groentetelers met traditionele veredelingsmethoden nieuwe eigenschappen in hun soorten brengen, aldus phys.org.

De houdbaarheid van gesneden groentes is vaak kort, omdat het snijden van de groente de plantenweefsels beschadigt. Hierdoor gaat de kwaliteit - textuur, smaak en kleur - van de groente achteruit en ontwikkelen zich micro-organismen die voor bederf zorgen. Ook verliezen de plantenweefsels vocht. De hoeveelheid vocht blijkt een maat voor de kwaliteit en de houdbaarheid. Zoete paprika’s verloren sappen na 10 tot 14 dagen, terwijl jalapeños geen vloeistoffen verloren gedurende de 2 weken van het experiment. Van elke soort bleken er variaties te bestaan die uitzonderlijk goed intact bleven gedurende het experiment.
Naast pepers onderzoekt het team momenteel ook sla.
Phys.org - New hope for extending fresh-cut vegetable storage
Reageer
  • Deel
Druk af