Wereldvoedselorganisatie FAO publiceerde woensdag het Second Report on the State of the World's Animal Genetic Resources for Food and Agriculture. In 2007 verscheen de eerste editie van dit rapport.

Wereldwijd maken boeren gebruik van 38 diersoorten en 8.774 onderscheiden pluimvee- en zoogdierrassen voor landbouw en voedselproductie. In 2007 beschikten 10 landen over een genenbank met de gegevens van hun landbouwdieren. Voor deze tweede editie is het aantal landen uitgebreid naar 64; nog eens 41 landen zijn van plan een genenbank op te zetten.

Onder veehouders en beleidsmakers groeit het besef dat het belangrijk is om meer te weten van dierlijke biodiversiteit teneinde de voedselproductie en voedselzekerheid ook op een warmere en dichter bevolkte planeet te kunnen verbeteren. Volgens de FAO loopt 17% van 's werelds productierassen het gevaar uit te sterven, en is van 58% zelfs niet bekend hoe ze er voor staan omdat er geen gegevens beschikbaar zijn. Tussen 2000 en 2014 zijn bijna 100 rassen uitgestorven.

Dierlijke diversiteit wordt bedreigd door onoordeelkundig kruisen, het in toenemende mate inkruisen van uitheemse soorten, zwak beleid en weinig regulering, de teloorgang van traditionele dierhouderijmethoden en het verwaarlozen van rassen die niet productief genoeg geacht worden. "Genetische diversiteit is een voorwaarde om toekomstige uitdagingen het hoofd te kunnen bieden", schrijft FAO directeur-generaal José Graziano da Silva. Nu al gebruiken boeren en beleidsmakers geïmporteerd genetisch materiaal om de productiviteit van hun veestapels te verhogen. Maar als dit onoordeelkundig gebeurt, kan het averechts uitpakken en er zelfs toe leiden dat waardevolle eigenschappen, zoals het om kunnen gaan met extreme temperaturen, beperkte beschikbaarheid van water, laagkwalitatief voer, ruig terrein of grote hoogtes, verloren gaan. Het rapport zal "hernieuwde inspanningen ondersteunen om te garanderen dat dierlijke genetische hulpbronnen gebruikt en ontwikkeld worden om de mondiale voedselzekerheid te bevorderen, en beschikbaar blijven voor toekomstige generaties", aldus Graziano da Silva.
FAO - FAO - News Article: Genetic diversity of livestock can help feed a hotter, harsher world
Reageer
  • Deel
Druk af