De pepersaus Tabasco, anderhalve eeuw oud, wordt nog altijd op dezelfde manier gebrouwen, schrijft De Morgen. Nog steeds van maar 3 ingrediënten: pepers, azijn en zout. Het geheim van de smaak zit volgens Tabasco’s vice-president Harold Osborne in de tijd die het hete sapje krijgt om te rijpen. De pepers groeien in een jaar tijds rond de fabriek op Avery-Island, een moeraseiland ten westen van New Orleans. Dan worden de rijpe vruchtjes gemalen met zout en gaat de peperpuree 3 jaar lang in een eikenhouten vat. Na die periode komt de azijn erbij, wordt er nog een maandje gemixt en dan kan er gezeefd, gebotteld en verscheept worden.

Tabasco is nog altijd in handen van de familie van de oprichters, de Mcllhenny’s. Volgens Osborne is dat ook de redding; een grote producent zou om financiële redenen de rijpingstijd verkorten, en daarmee de smaak verarmen. Er zijn ook ijs met tabasco en, niet te vergeten, bier.
De Morgen - Amper 3 ingrediënten, en toch duurt het 5 jaar om klaar te maken: wist u dit al over Tabasco?
  • Deel
Druk af