Nederland staat op de derde plaats van exporteurs van vleesvervangers, meldt BNR. Met een exportwaarde van €150 miljoen is Nederland na Groot-Brittannië en Duitsland een grote speler op de snelgroeiende markt van vleesalternatieven. Volgens Karine Chartier, analist consumer food bij Rabobank, is die groei van 6 à 8% per jaar te danken aan de Nederlandse consument, die vooruitstrevend genoeg is om open te staan voor nieuwe vegetarische producten. Daarbij spelen overwegingen van duurzaamheid en vleesminderen een rol. Ook de goede verkrijgbaarheid helpt mee Nederlanders aan de vleesvervanger te krijgen. Chartier wijst tenslotte nog op het ondernemersklimaat en de innovatiekracht van de Nederlandse bedrijven, die 'lekkere' vleesvervangers opgeleverd hebben. Conclusie van BNR: "Een markt om in de gaten te houden."
Tijdens een symposium in Bolsward afgelopen vrijdag noemde Theo Spierings van de Nieuw-Zeelandse zuivelverwerker Fonterra vervangers van dierlijk eiwit 'synthetic'. Onder de naam 'synthetisch' burgerden ze in via de Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân.
BNR - Nederland in top drie exporteurs vleesvervangers
Tijdens een symposium in Bolsward afgelopen vrijdag noemde Theo Spierings van de Nieuw-Zeelandse zuivelverwerker Fonterra vervangers van dierlijk eiwit 'synthetic'. Onder de naam 'synthetisch' burgerden ze in via de Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân.
Of je nu voor- of tegenstander van vlees bent of een vega-fan is mij om het even. Maar zolang termen als synthetisch vlees worden gebezigd, blijft vlees stevig op de kaart staan. Synthetisch is “eng” en de vegetarische producenten en verkopers blinken nog niet uit in een transparante storytelling over de inhoud en samenstelling van hun producten. Dat is best bijzonder omdat ze wel allemaal op het menselijke bewustzijn sturen om vega te positioneren. Je zou denken dat juist deze consumenten een hogere informatiebehoefte hebben om te weten of synthetisch eten de toets der kritiek en gezindheid wel kan doorstaan. Wij mensen zijn een apart volk. Vanavond een lekker stukje vlees. Gisteren was het pasta met allerlei groenten en wat kaas. Ik red me wel
zonder synthetische voeding...
Arnold #10
"Maar geschikt voor menselijke consumptie is dat genoeg?"
Wees eerlijk...
Serveer je 'geschikt voor menselijke consumptie' als je familie of je vrienden aan tafel schuiven ?
Dat is de 'Unilever'-norm.
Dondert niet wat je er in gooit en het product mag zelfs de naam dragen van een ingredient dat er voor nog geen 5% in zit, als er maar de wetenschappelijk zekerheid van het lab er is, dat je er niet ziek van wordt en de voedigswaarde voldoende is. Als dat laatste het geval is, dan krijgt het het predikaat 'gezond voor u'.
Ik moet eerlijkz eggen, dat ik met de huidige complexe logistiek voor een bevolking van 17.463.963 Nederlanders ook geen alternatief zie.
Dus proberen wij ons er aan te ontrekken, en dat lukt best aardig.
Hans mag het zijn 'gezond' versta ik 'natuurlijk en geschikt voor menselijke consumptie'. (Zo weinig mogelijk gemanipuleerd.) Maar niet door mensen gemanipuleerd?
Maar geschikt voor menselijke consumptie is dat genoeg?
Het kan wel geschikt zijn voor menselijke consumptie maar onvoldoende voeden, wel geschikt niet gezond.
#7 Arnold.. Ja en nee. Gezond heeft zowel wetenschappelijk als qua marketing een polyinterpretabele betekenis.
Onder 'gezond' versta ik 'natuurlijk en geschikt voor menselijke consumptie'. Zo weinig mogelijk gemanipuleerd.
#8 Enno.. Dat mag, maar ik vind het jammer, dat de vega-trend dus kwalitatief niet afwijkt van het dubieuze Unilever-concept. Het is zwaar gemanipuleerd, niet natuurlijk gepimpt, en wordt niet vanwege de werkelijke samenstelling , maar vanuit een 'life style' gepropageerd, die voor mij het begrip vegetarisme miskend als ethisch leefconcept.
Want zeg nu eerlijk !
Een voedingsconcept kiezen om leed te besparen, dat uit gaat van een onderscheidende ethische ideologie, maar dat anderzijds geen enkel probleem heeft met 'chemische' manipulatie van voeding..?
What's in a name, vraag ik me dan af.
Want je sterk maken voor een natuurlijk leven van dieren met vrije uitloop, een modderbad voor varkens en dansende koeien, die geen of zo weining mogelijk antibiotica mogen, en..
....anderzijds je kinderen junkfood geven, dat klopt ergens niet...
Hans Pollemans Waar het mij om gaat is het zoveel als mogelijk voorkomen van exploitatie en wreedheid naar dieren, mijn eigen gezondheid daar let ik ook op. Ten aanzien van vleesververvangers, de ingrediënten als ook de bereidingswijze, beschouw ik ze als gezonde voeding.