Het zijn er nog maar 6.000, maar 'je breekt je nek nu al over de oogst' volgens de boer. Terwijl Zeeuwse uienboeren de Nederlandse regering om hulp vragen omdat hun gewas niet tegen droogte kan, besloot de biologische Zeeuwse boer Emiel van de Vijver meloenen te gaan telen. Die doen het in Frankrijk immers ook prima bij droge warmte.
Dat lukte perfect dit jaar. Eén van zijn Franse plukkers vindt ze ook nog eens heel lekker ('très bien').
Een tijdje geleden zei D66-politicus Tjeerd de Groot dat boeren in Nederland klimaatslimmer moeten gaan optreden. Een boerin reageerde boos. Toch is dit een slim en makkelijk te realiseren voorbeeld. Welke super wil er nou buitenlandse meloen als je ook streekmeloen kunt leveren?
Van de Vijver uit Graauw besloot zijn traditionele broccoli maar te vergeten. Op Omroep Zeeland vertelt hij over zijn ervaringen.
De eerste - ook nog eens biologische - oogst van Van de Vijver is te koop bij Agrimarkt, een supermarkt in eigendom van boeren. Het gaat om cantaloupe meloenen, een oorspronkelijk Afrikaanse soort die heel populair werd als exportproduct vanuit de Franse Charente.
Ned. Dagblad - Morgen in de winkel: Zeeuwse meloenen!
Dat lukte perfect dit jaar. Eén van zijn Franse plukkers vindt ze ook nog eens heel lekker ('très bien').
Een tijdje geleden zei D66-politicus Tjeerd de Groot dat boeren in Nederland klimaatslimmer moeten gaan optreden. Een boerin reageerde boos. Toch is dit een slim en makkelijk te realiseren voorbeeld. Welke super wil er nou buitenlandse meloen als je ook streekmeloen kunt leveren?
Van de Vijver uit Graauw besloot zijn traditionele broccoli maar te vergeten. Op Omroep Zeeland vertelt hij over zijn ervaringen.
De eerste - ook nog eens biologische - oogst van Van de Vijver is te koop bij Agrimarkt, een supermarkt in eigendom van boeren. Het gaat om cantaloupe meloenen, een oorspronkelijk Afrikaanse soort die heel populair werd als exportproduct vanuit de Franse Charente.
Wonderbaarlijke prestatie: tegen ieder advies in toch meloenen van droge zware kleigrond terwijl ze water horen te zuipen. Petje af.
Maar een zo’n kokende zomer is geen garantie voor de toekomst. Meloen man begeeft zich op glad ijs. Zo splinternieuw is grootschalig meloenen telen niet in NL. Herinner me nog de vrachten enorme netmeloenen in de Noordhollandse kassen van de jaren vijftig. Alleen daarin kan je ze besturen.
Dat het ingewikkeld wordt staat wel vast, Dick, alle ervaringswijsheid ("conventional wisdom") kan het raam uit, en het wordt vallen en opstaan om nieuwe te vergaren. En als het klimaat niet alleen verandert maar ook nog eens labiel wordt, dan is het helemaal puzzelen.
Ik weet eigenlijk niets van de meloenenteelt in Frankrijk, en zeker niet over verschillen tussen regios. In Zuid Afrika zijn er twee heel verschillende meloenenregios: de Kaap, met een Middellandse Zee-klimaat, dus ongeveer als zuid-Frankrijk (maar dus met zes maanden verschil vanwege zuidelijk halfrond), en de Limpopo en Noordwest regio, waar het spul afgelopen maand de grond in is gegaan onder irrigatie, met kurkdroge lucht, en de oogst net voor de Kerst binnen gaat komen. De grote truc met meloenen is om het blad zoveel mogelijk droog te houden. Vandaar die tunnelteelt waar Frank Eric van der Meer het over heeft. Droge bladeren en droge lucht geeft minste kans op meeldauw. Dus ook irrigeren met druppelsystemen, dat is nog lekker water-efficient ook.
Mochten er toch kwaaltjes binnenkomen, dan wordt er in ZA nog steeds met oude vertrouwde middelen gespoten: tegen downy mildew chlorothalonil, koperoxychloride, fosetylaluminium, of mancozeb, tegen powdery mildew benomyl, cyproconazole, penconazole, tridemorph of triforine. Ik weet bijlange niet of die in Europa allemaal nog mogen, en er zullen ook wel een paar nieuwere zijn. Van biologische teelt weet ik alleen dat koperoxychloride schijnt te mogen. Of er nog andere trucs zijn, geen idee. Maar Jopie Duijnhouwer zal er vast wel meer van weten.
Klimaatrobuustere rassen zijn nodig. Kiloknallerrassen bij aardappelen, zoals Agria en Markies, leuk voor de fritesindustrie, die bij een normaal matig klimaat uit een overaanbod kan kiezen, zijn dus eigenlijk met de continue jaarlijkse klimaatramp eigenlijk ouderwets geworden. De ouwe geconcentreerde macht in frites, melk etc... zal nog van een kouwe kermis thuis komen als ze alleen in veul voor weinig blijft denken.
Dus toch maar hitte en droogte resistente broccoli met Crispr-Cas ontwikkelen? O nee, dat is nu ook alweer GMO.
Het wordt wel ingewikkeld. Hoe weet je nog wat goed is?
Klimaat slim? Ik zie vooral kosten komen. Leuk ideetje om meloenen te kweken, maar, zoals #1 Harry zegt, als het weer omslaat zit je met beschimmelde en rotte meloenen. Het weer wordt ook grilliger, maar ik heb het idee dat ziekteverwekkers en plagen vooral daar op in spelen. Enne, je weet helemaal niet van tevoren, wat de zomer gaat doen, en toch moeten de plantjes in de grond. Mijn persoonlijke ervaring in ZW-Fr: de tomaten konden een zomer niet op, hete zomer, totdat het weer begin september ineens omsloeg naar koud-nat. Gevolg, phytophthora had de tomaten in 4 dagen tot snot gemaakt.
Dus niet dromen. Hier kweken ze meloen en tomaat in open tunnelkassen, van plastic. Kost wat, en je moet dan ook water aanvoeren, maar wel goede meloenen (om te zoenen).