Geen goed jaar
We zijn vandaag (2 augustus) precies 55 dagen achtereen aan het beregenen: 24 uur per dag, 7 dagen per week en met name op (poot-)aardappelen, valeriaan en uien. Een goed jaar wordt het niet meer, dat hoeft ook niet. Ik kies voor dit leven. Ik kies voor de vrijheid van ondernemerschap en voor pieken en dalen in mijn inkomen. Hopelijk kunnen we het volgend jaar enigszins compenseren, of in 2020. Dit is geen klaagzang, maar de realiteit.
Ik wil heel graag kijken naar hoe we in Nederland voedsel produceren. We doen mee met Veldleeuwerik, proberen gezamenlijk teelten te verduurzamen. We investeren in de bodem, die in ons gebied van oudsher arm is. We voeren compost aan, organische mest, verhakselen stro op het land, telen extra granen, investeren in drainage, telen groenbemesters en vanggewassen, alleen maar om die bodem weerbaar te maken.
Ik wil heel graag kijken naar hoe we in Nederland voedsel produceren en naar wat de markten gaan doen. Maar wij hebben er weinig aanWe hebben een gemengd bedrijf; naast de akkerbouwtak hebben we varkens (met een beter leven ster van de Dierenbescherming). De varkensmest rijden we uit over eigen land en als ik het financieel rond kon rekenen (we hebben weinig varkens) zou ik graag granen verbouwen die onze varkens kunnen eten. We proberen al jaren zoveel mogelijk circulair te werken.
Wat doen de markten?
Ik wil ook wel kijken wat de markten gaan doen. Maar wij hebben er weinig aan; we telen veelal op contract. Aangezien de prijs van biggen, vleesvarkens en voer fluctueert, is het prettig om een aantal vaste componenten in het inkomen te hebben. De contracten die er liggen, kennen vaste prijzen en/of hoeveelheden. Wanneer we niet kunnen leveren, blijven we in gebreke en betalen we een boete.
We verwachten in zeer beperkte mate te kunnen profiteren van oplevingen in de markten. Waarschijnlijk zijn de boetes hoger dan de extra opbrengsten. De tonnen vallen simpelweg tegen. Boven de 25 graden Celsius groeit een aardappel nauwelijks. Bij verschillende planten verbrandt het loof. De millimeters die vallen, natuurlijk of via beregening, zijn zo weer verdampt door de hoge temperaturen.
Nadenken over methodes die klimaatproof zijn, doe ik ook graagMilieuvriendelijk werken?
Nadenken over methodes die klimaatproof zijn, doe ik ook graag. We zijn van een traditioneel veenkoloniaal bouwplan met 3 gewassen naar een bouwplan met 6 gewassen gegaan. Dit doen we (opnieuw) voor de bodem, maar natuurlijk ook om het risico te spreiden; met klimaatverandering treden er veranderende en extremere weersomstandigheden op.
We beregenen elektrisch, wat een stuk duurzamer is dan met een dieselpomp. We zaaien bloemenranden, om (nuttige) insecten aan te trekken en de biodiversiteit in ons mooie gebied te bevorderen. Als jonge boer realiseer ik me ontzettend goed dat ik nu en in de toekomst afhankelijk ben van wat de bodem en haar omgeving mij kan geven.
Maar ik kan niets met mensen die vanuit Den Haag vertellen dat ik ‘fundamenteel’ moet nadenkenHeb ik geluk?
Wanneer ik boeren elders in het land spreek, realiseer ik me dat we mazzel hebben. Met de elektrische pomp en met het beschikbare water. Anderen hebben te maken met een beregeningsverbod, te zout water of hebben geen bron of haspel. Als akkerbouwer sorteer je (wanneer mogelijk) voor op droogte, als veehouder heb je soms nog minder mogelijkheden. Velen hebben begrijpelijke grote zorgen over ruwvoeropbrengsten en -gehalten.
Ik waardeer de oproep van LTO Nederland. Laten we kijken wat de mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld rondom de assurantiebelasting van de Brede Weersverzekering of naar andere mogelijkheden om getroffen boeren ademruimte te geven. De droogte is overmacht, dus er zijn kortetermijnoplossingen nodig. Technische maatregelen en flexibiliteit in regelgeving, juist om ooit circulair te kunnen worden. Ik kan niets met mensen die vanuit Den Haag vertellen dat ik ‘fundamenteel’ moet nadenken.
Tjeerd, alsjeblieft, vertel me niet hoe te boeren.
Reactie @D66 op de oproep van @LTONederland #crisissteun: pas landbouwmethoden aan op klimaat #kringlooplandbouw (8.03 uur) https://t.co/ypNv3Fymjq #BNR
— Tjeerd de Groot (@TjeerdD66) August 1, 2018
Deze opinie verscheen gisteren op Boerenbusiness onder de titel 'De beste stuurlui staan aan wal'
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Frank Eric van der Meer piet hermus denkt dat hij iedereen de les moet lezen en denkt dat iedere boer hem moet volgen.
Piet Hermus Soms wordt er niet om je mening gevraagd en dan komt er weer een preek, je denkt expert te zijn op bijna elk onderwerp.
#112 Frans. Waar ik Tjeerd de Groot in waardeer, is dat hij niet aan hyperige politiek doet, zoals de partijen die zich als pro- boer en anti-boer afficheren. M.b.t. kringlooplandbouw pakt hij een groter thema. Hij probeert gestructureerder en integraler te denken m.b.t. landbouw dan eigenlijk alle anderen. Maar dat zulke zaken in de actualiteit van het moment doodslaan, laat Iris zien in haar reactie op Tjeerd. Ze is blijkbaar blijer met de zogenaamde steun van de pro-boerpartijen, het korte termijn pleisters plakken, een aai over de bol, steun in barre tijden, een luisterend oor, welke eigenlijk geen echte substantiële oplossingen aandragen.
Kringlooplandbouw is overigens geen allesomvattende oplossing. Daar heeft HJ Kaput gewoon gelijk. Kringlooplandbouw is wel een goeie denkrichting. De geschiedenis van Tjeerd de Groot leert mij dat hij gewoon kennis heeft, echter niet vanuit de poten in de klei, maar hij is er niet blind voor. Hij slaat de thema's niet dood of maakt ze plat, zoals de vermeende pro- en anti-boerpartijen wel doen.
Zelf ben ik geen D-66-er en stem er vanwege het Grachtengordel-elitairisme op vele thema's en omda het eigenlijk een vlees noch vis-partij is niet snel op. Bovendien stem ik als boer niet alleen vanuit een boerenbelang en stemde op de man die o.a. MH17 zo prominent op de kaart zette. Die man gaat het om het bestuur en de democratie. Hij is hier een terriër in. Binnen dit kader kan landbouw politiek opereren. Qua landbouw is het CDA een veehouderspartij vanuit plat belang. De PvDD slaat een op zich goed planB plat via minder dieren. (Zo hebben vele partijen hun te makkelijke hap-klare-bok-oplossingen... vgl. de historische Endlosungen?). Tjeerd de de Groot springt gunstig eruit, ondanks D66. Carla Dik Faber is ook een relatieve gunstige uitzondering.
Marc #111. Kan hij meteen ook aangeven wat hij met 'resetten van grasland' bedoelt (zijn kamermotie), een voorbeeld geven van 'kalenderspuiten met glyfosaat' (ook zijn kamermotie) en hoe het mogelijk is dat 'bovengronds mest uitrijden kringlopen versterkt' (zijn bewering in meerdere kamerdebatten).
Piet Hermus #33 , je waardeert Tjeerd om zijn kennis. Als je landbouwkennis bedoelt: wil je dat eens uitleggen?
We zijn inmiddels #110 reacties onderweg en het stof dwarrelt langzaam neer. Het zou mooi zijn als Tjeerd de Groot nu eens zou reageren. Op Foodlog middenin het hart van zijn doelgroep.
#108 Jordi. Alleen tegenover hen die er om vragen en naar solliciteren.