Om aan de verlangens van chocoladeliefhebbers te voldoen, breidde Albert Heijn het aanbod aan nieuwe smaken en cacaorijke pure chocolade uit. En dat wierp zijn vruchten af. Albert Heijn heeft - voor de zevende keer op rij - het lekkerste aanbod van chocola, concludeert marktonderzoeksbureau GfK op basis van gegevens van 6.000 huishoudens. Die beoordeelden 24 supermarkten op hun chocoladeschap voor het zogeheten categorierapport van chocoladefabrikent Nestlé (Kitkat, L'Atelier, Bros). Voldoende voorraad, grote keuze en aanbiedingen blijken belangrijk voor consumenten en vormen de basis voor de toppositie van Albert Heijn.
Pure chocolade met een hoog cacaopercentage steeg in populariteit. “De vertrouwde melk-, witte en pure chocoladerepen blijven immens populair, maar tegelijkertijd zijn er steeds meer klanten die op zoek zijn naar nieuwe smaakcombinaties in chocolade,” zegt Gert Zwitser van Albert Heijn in de Levensmiddelenkrant.
LMK - Veel verschuivingen in het chocoladeschap
Pure chocolade met een hoog cacaopercentage steeg in populariteit. “De vertrouwde melk-, witte en pure chocoladerepen blijven immens populair, maar tegelijkertijd zijn er steeds meer klanten die op zoek zijn naar nieuwe smaakcombinaties in chocolade,” zegt Gert Zwitser van Albert Heijn in de Levensmiddelenkrant.
Dat goede kwaliteit cacao al een ongelooflijke smaakdiversiteit heeft blijft voor chocoladeconsumenten in de supermarkten vooralsnog precies dat - ongelooflijk.
Vooralsnog dus liever smaakjes erbij, en door op de geijkte weg. GoedIn plaats van voorzichtig beginnen met plek inruimen voor 'craft chocolate' van kleinere bean to bar chocolademakers. Mensen laten wennen aan de prachtige diversiteit van smaken, kleinere oplages, variatie in seizoenen, hogere prijs, directere handel.
Voor nu kan ik me in ieder geval uitserst hip blijven voelen als ik geniet van een chocolade gemaakt van cacao specifiek afkomstig van Finca Torres in Venezuela (tot chocolade gemaakt door Soma uit Toronto, of juist de versie van Idilio, ook goddelijk).
Wat Albert Heijn in de jaren zeventig deed met wijn, moet ze ook doen met chocola. Wat er nu in de schappen ligt, verdient eigenlijk niet het predicaat goed, laat staan beste. Misschien denken mensen dat chocola zo smaakt.
Frappant is dat wij, ClearChox, proeverijen doen met wat #1 craft chocolade noemt. Bean-to-bar origine chocolade. Zeven chocolades van 70% waarvan één uit de supermarkt, worden blind geproeft en beoordeeld op geur, smaak, mondgevoel.
Altijd verliest de supermarktchocolade. Scoort nul of zeer laag. Dan hebben we het over gezelschappen als Slow Food convivia of wijngildes.
Een keer won de supermarkt chocolade. Dat was bij tweedejaars studenten aan de HAN in Nijmegen, richting iets met voedseltechnolgie. Bij de fraaiste chocolades ging het van ieieieie, bah, getsie en dergelijke. De vierdejaars, het dream team, dat hielp de chocolades in bakjes te doen, snapten er niets van.
Na afloop zei docent Bas: Sorry, volgend jaar krijgen ze smaaklessen.
Mijn les: De consument denkt dat wat ze in de supermarkt koopt chocola is. Ze weet (nog) niet beter.
Zolang er nog vraag blijft naar Koetjesrepen, vergeven van gehard plantaardig vet met in de verte een snuifje cacaopoeder, valt er over smaak weinig te twisten.
Chocolade gezond of toch niet?
Over de minerale oliën in chocolade, de kankerverwekkende MOSH en MOAH wordt geen woord gerept. Wel in ons buurland Duitsland waar regelmatig op deze stoffen wordt getest. Bij chocolade is niet de verpakking of drukinkt de schuldige, maar het verwerkingsproces. Vorig jaar kwam het merk Chocoeur (Aldi-Sud) er het beste vanaf. In chocolade van o.a. Lindt, Milka, Nestlé en ook Bio chocolade van Alnature, Edeka fairtrade en Rewe Bio fairtrade werden aanzienlijke hoeveelheden van deze schadelijke stoffen aangetroffen. EFSA heeft nog geen limieten hiervoor gesteld.
Bron: Öko-Test 7-2017
Waarom wordt dit soort producten (met aanzienlijke hoeveelheden van deze schadelijke stoffen) dan niet teruggeroepen? Is dat puur vanwege het feit dat EFSA hier nog geen limieten voor heeft vastgesteld en de NVWA naar die limieten kijkt?