Consumenten vinden duurzaamheid bij groente en fruit belangrijk, maar weten niet goed waar ze op moeten letten als ze daarvoor willen kiezen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. “Omdat supermarkten de belangrijkste schakel zijn tussen producenten en consumenten, kunnen zij het verschil maken als het gaat om het verduurzamen van groente en fruit,” aldus de Consumentenbond.
De vereniging onderzocht hoe supermarkten groente en fruit nog meer kunnen verduurzamen. Dat gebeurt nu vooral met keurmerken als PlanetProof en Fairtrade en door aandacht te besteden aan voedselverspilling.
Volgens de Consumentenbond kunnen supermarkten nog meer doen door consumenten te informeren. Zo kan bijvoorbeeld bij bananen informatie over arbeidsomstandigheden de duurzamere keuze duidelijk maken, of bij aardbeien en paprika's informatie over de milieubelasting en bestrijdingsmiddelen. En zijn de sperzieboontjes per vliegtuig of vrachtauto getransporteerd? Op dat vlak liggen de kansen voor supermarkten, vindt de Consumentenbond.
Consumentenbond - Duurzaam groente en fruit in de supermarkt | Consumentenbond
De vereniging onderzocht hoe supermarkten groente en fruit nog meer kunnen verduurzamen. Dat gebeurt nu vooral met keurmerken als PlanetProof en Fairtrade en door aandacht te besteden aan voedselverspilling.
Volgens de Consumentenbond kunnen supermarkten nog meer doen door consumenten te informeren. Zo kan bijvoorbeeld bij bananen informatie over arbeidsomstandigheden de duurzamere keuze duidelijk maken, of bij aardbeien en paprika's informatie over de milieubelasting en bestrijdingsmiddelen. En zijn de sperzieboontjes per vliegtuig of vrachtauto getransporteerd? Op dat vlak liggen de kansen voor supermarkten, vindt de Consumentenbond.
Is dat zo ?
Zie mensen naar prijs, vers en kwaliteit kijken, maar hoorde nog nooit iemand vragen:
"Waar liggen hier de 'duurzame' groenten ?
Vrees dat de duurzaamheid-hype en de wens c.q. de portemonnee niet helemaal parallel lopen.
Kennelijk is het ook nep-duurzaamheid als het beter zou zijn als boontjes met de vrachtauto i.p.v. met het vliegtuig uit Egypte gehaald worden. Consumptie van bananen idem: waarom fruit eten dat van de andere kant van de wereld komt? Hebben we zelf niks meer dan?
De consument zal pas vragen naar 'duurzame groente' als deze, als zodanig benoemd, in de schappen ligt. De eerste stap ligt wel degelijk bij de retail waarbij een stimulerend prijsbeleid een goed middel zou kunnen zijn.
Laat de consument maar betalen voor Co2 belasting>> bananen en Afrikaanse boontjes duurder en spul van dichtbij goedkoper.
#1 Hans,
Als ik moet kiezen tussen, bijvoorbeeld, voorverpakte boontjes uit Peru en zelf af te wegen boontjes uit Nederland, hoef ik toch niet te vragen wat duurzamer is?
Land van herkomst Nederland zie ik, vanwege transport, sowieso als duurzamer dan uit Verweggistan en ik ga er, misschien ten onrechte, van uit dat er met producten uit Nederland niet zo snel 'gerommeld' wordt.
#3 en #4
Toch zit er een adder onder het gras. Enerzijds moeten we Fairtrade producten kopen om de 3e wereld-boertjes te helpen (In basis geen verkeerd idee, maar het Fairtrade concept zit net zo 'bijzonder' (eufemisme) in elkaar als dat vergeten Foster Parents Plan..) en anderzijds willen jullie in deze discussie de derde wereldhandel blokkeren om de wereld te redden..
Wat is duurzamer ?
- onze zwaar overgesubsidieerde tomaat variatie no. 14 uit Nederland terwijl er al te veel keus is
of
- boontjes uit Afrika, die worden uitgevlogen ?
Ik heb het gecheckt.
Wilde dat eerst koppelen aan de vakantievlucht-prijs per kilo mensenvlees naar Turkey en Barcelona, maar dat wordt minder kies.
Bron
382605ETB =11,874.06EUR voor 10.000 kg
Da's € 1,80 per kilo boontjes incl. VAT die aftrekbaar is.
Valt dus nog al mee.
Appie vraagt € 4,58, dus dat moet met een beetje ruim hart kunnen, want je steunt er een Ethiopisch boertje mee...